Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt: velük alakít kormányt Robert Fico Szlovákiában

2023. október 11., szerda 16:01

Aláírták a kormánykoalíció létrehozásáról kötött megegyezésüket Pozsonyban a koalíciót alkotó három szlovák párt – az Irány (Smer-SD), a Hang (Hlas-SD) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) – elnökei szerdán. A dokumentum – amely alapja lesz a leendő koalíciós szerződésnek – rögzíti, hogy az Irány jelöli a kormányfőt, a Hang pedig a parlament elnökét.

A Robert Fico, az Irány elnöke, Peter Pellegrini, a Hang vezetője és Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke által szerdán aláírt dokumentum rögzíti, az Irány a kormányfői poszt mellett hat minisztérium vezetését kapja meg. Peter Pellegrini pártja hét minisztérium élére jelölhet majd tárcavezetőt, illetve megkapják a parlament elnökének posztját is. A kormánykoalíció harmadik pártja, az SNS három tárcavezetőt jelölhet majd. 

A dokumentum nem rögzíti ugyan a miniszterelnök és a házelnök személyét,

de a szokásjog szerint előbbi a választáson győztes párt elnöke, Robert Fico lesz, utóbbi pedig Peter Pellegrini.

Robert Fico – aki köszönetet mondott leendő koalíciós partnereinek – azt ígérte, az új kabinet még a hónap vége előtt megtartja első ülését. Hangsúlyozta: rengeteg tennivalójuk, tekintve, hogy Szlovákia jelenleg az Európai Unión belül a második legszegényebb országnak számít, és „a közéletben tapasztalható állapotok is sok kívánnivalót hagynak maguk után”.

A múlt héten tartott előrehozott parlamenti választásokat az Irány nyerte, a leadott szavazatok 22,9 százalékát megszerezve, ami 42 parlamenti mandátumot jelent számukra. Peter Pellegrini pártja 27 mandátumot szerzett, a Szlovák Nemzeti Párt pedig 10 képviselői helyet, ami azt jelenti, hogy a hármas koalíciónak 79 képviselője lesz a 150 fős pozsonyi törvényhozásban – összegzi az MTI.

A szlovák kormányalakításaz ukrajnai háború szempontjából is nagy jelentőséggel bírhat.

Rovatok