Index Vakbarát Hírportál

Európai katonai segítséget kap Izrael, a brit haditengerészet már pénteken megkezdi a szolgálatot

2023. október 12., csütörtök 06:52 | aznap frissítve

Szerdáról csütörtökre virradóra Izrael tovább folytatta a Hamász palesztin iszlamista szervezet felszámolására irányuló akciókat a Gázai övezetben. Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke szerda esti beszédében kijelentette, hogy a Hamász minden tagja halott ember. Kövesse figyelemmel velünk a térségben zajló eseményeket folyamatosan frissülő cikkünk segítségével.

Cikkünk folyamatosan frissül…

21:20 A Hamász hónapokig készítette elő nagyszabású támadását Izrael ellen – közölte a radikális iszlamista szervezet libanoni száműzetésben élő magas rangú tisztségviselője, Ali Baraka a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva. Baraka szerint a támadás időpontjáról csak kevés Hamász-vezetőnek volt tudomása.

„Hónapokig tartott a művelet előkészítése. Eddig sikerült elérnünk, amit akartunk. Később fogolycserét szeretnénk kikényszeríteni” – mondta Baraka, hozzátéve, hogy a közvetett tárgyalások a foglyok szabadon engedéséről csak egy tűzszünetet követően indulhatnak meg. A Hamász-tisztségviselő szerint fegyvereseiknek október 7-én sikerült támadást indítaniuk több mint ötven ellenőrző pont és település ellen.

A Hamász-mozgalom nem elszigetelt. Az arab és muszlim nemzetek, valamint a világ szabad népeinek része vagyunk. Nemzeti felszabadítási mozgalom vagyunk, amely földünk és szent helyeink felszabadításáért, valamint a palesztin menekültek hazájukba való visszatéréséért harcol

– jelentette ki Baraka. A szövetségeseikre – a libanoni síita Hezbollahra és Iránra – tett utalással figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael megpróbálja megrohamozni a Gázai övezetet, a Hamász nem lesz egyedül. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Izrael által is terrorszervezetnek minősített szervezet tagjai Baraka szerint felkészültek egy hosszan tartó konfliktusra. „Van elegendő fegyverünk és felszerelésünk, hogy ellen tudjunk állni a megszálló erőknek” – tette hozzá Baraka, aki szerint a Hamász legyőzte az izraeli hadsereget.

21:05  Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök bejelentette, hogy 287 állampolgár érkezett meg Mexikóba, azt követően, hogy evakuálták őket Izraelből. A mexikói elnök hozzátette: még 764 mexikói evakuálása várat magára – írja a CNN.

„A lehető leggyorsabban ki fogjuk juttatni őket” – mondta López Obrador.

20:40 Franciaország mindent megtesz azért, hogy a Hamász iszlamista palesztin szervezet által Izraelben elrabolt francia állampolgárságú túszok épen és egészségesen hazatérhessenek otthonaikba – jelentette ki Emmanuel Macron államfő csütörtök este ünnepélyes televíziós beszédében. A köztársasági elnök elmondta: 

13-ra emelkedett a Hamász szombaton indított terrortámadásában meghalt franciák száma,

további 17 franciáról, köztük négy gyerekről nincs hír, őket feltételezhetően elrabolták. A francia elnök a Hamász Izrael elleni támadását „a gyilkos vak gyűlölet” és „az abszolút kegyetlenség elszabadulásának” nevezte.

Mi saját tapasztalatainkból tudjuk, hogy semmi sem igazolhatja a terrorizmust. A Hamász terrorista mozgalom, Izrael népének elpusztítását és halálát akarja

– hangsúlyozta. Szerinte „mindez egy terroristák által egy nemzet ellen indított háború”.

Emmanuel Macron elmondta: „Franciaország osztja Izrael gyászát”, megerősítve, hogy a zsidó államnak joga van megvédeni magát. A francia elnök „erős és igazságos válaszra” kérte Izraelt, „célzott módon, a civil lakosság megóvásával”.

20:30 A brit kormány légi és haditengerészeti egységeket vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe Izrael támogatására és a régió stabilitásának erősítésére – jelentette be csütörtökön a Downing Street.

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a brit királyi légierő (RAF) Boeing P–8 Poseidon típusú – a Boeing 737-800 polgári repülőgéptípusból katonai célokra továbbfejlesztett – felderítő gépei már péntektől megkezdik a járőrözést a térségben.

Elsődleges feladataik közé tartozik a regionális biztonságot fenyegető tevékenységek – például a terrorcsoportoknak szánt fegyverszállítások – felderítése.

A légi járőröző kötelékhez csatlakozik a jövő héten a brit királyi haditengerészet flottaegysége,

amely elsősorban humanitárius feladatok ellátására érkezik a Földközi-tenger keleti térségébe. A brit kormány mindemellett három Merlin katonai helikoptert is a térségbe vezényel.

19:35 Két rendőr súlyosan, két másik rendőr könnyebben megsérült egy kelet-jeruzsálemi rendőrőrs közelében kitört lövöldözésben. A sérült rendőröket evakuálták. Az izraeli hatóságok beszámolója szerint a támadót lelőtték – írja a Haaretz.

19:20 A Sky News riportja szerint két észak-londoni zsidó iskola bezárja kapuit a gyermekek biztonsága érdekében. A döntésről a szülőket is értesítették. 

18:45 A Gázai övezetben kialakuló humanitárius válság enyhítésére és a civilek védelmére szólított fel csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnök és II. Abdalláh jordániai király Ammánban. A felek egyúttal azt vetették Izrael szemére, hogy kollektíve bünteti a palesztinokat.

Abbász a WAFA palesztin hírügynökség által közzétett felhívásában a palesztin nép elleni mindennemű erőszak azonnali leállítására szólított fel, egyúttal elítélte az erőszakot, bármelyik fél részéről követik is el. Hangsúlyozta: a civilek elleni atrocitásokat a nemzetközi jog mellett a vallás és az erkölcs is tiltja. Az Abbász vezette Fatah-mozgalom 2006-ban, a legutóbbi palesztin parlamenti választásokon vereséget szenvedett a Hamásztól, azóta a két szervezet szemben áll egymással.

A jordániai belügyminisztérium biztonsági okokra hivatkozva betiltott a palesztinokkal szimpatizáló mindenféle megmozdulást az ország Izraellel közös határához közeli térségében. A tárca hangsúlyozta: a régió biztonságát a hadsereg felügyeli. A Hamász támadása miatt a jordániai hatóságok lezárták a Ciszjordániába vezető Allenby hidat (Husszein király híd) a forgalom elől.

A 10,9 milliós királyságban sok palesztin él, a hatóságok pedig nem először tiltanak be tüntetéseket az ország Izraellel szomszédos térségeiben. Előfordult, hogy a tilalmat megszegőket könnygázzal oszlatták szét.

18:40 Antony Blinken a következő napokban a közel-keleti régió vezetőivel is tárgyalni fog, hogy megakadályozza a konfliktus továbbterjedését. Az amerikai külügyminiszter a Hamász által elrabolt túszok szabadon bocsátásáért is erőfeszítéseket fog tenni. Ennek érdekében Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és II. Abdullah jordán királlyal is találkozik.

18:13 További 65 magyar állampolgárt, köztük 18 gyereket sikerült kimenekíteni Izraelből, ők jelenleg hajóval Ciprusra tartanak, ahonnan a kormány repülőgéppel hazaszállítja majd őket Magyarországra – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető elmondta: folyamatos a kapcsolattartás az izraeli magyar nagykövetséggel a körülményekhez képest, a biztonsági helyzet viszont továbbra is rendkívüli aggodalomra ad okot, ezért a legfőbb feladat a konzuli védelemre regisztrált több mint kétszáz magyar állampolgár hazajuttatása.

18:10 Mintegy 6000 bombát dobott le Izrael a Gázai övezetre a harcok szombati kezdete óta – közölte Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, aki szerint a robbanóanyagok súlya elérte a 4000 tonnát.

18:05 Az amszterdami zsidó iskolák pénteken bezárnak – közölte a Cheider elnevezésű zsidó szervezet. A Cheider nem közölte az iskolák bezárásának okát, de megerősítette a holland média értesüléseit, amelyek szerint a döntést a diákok és a tanárok biztonságát szem előtt tartva hozták meg.

A hollandiai zsidó közösség incidensektől tart, miután a Hamász pénteken az egész muzulmán világot tüntetésekre szólította fel.

18:00 Szaleh Al-Arouri, a Hamász politikai irodájának helyettes vezetője az Al Jazeerának adott interjújában azt mondta, hogy a szervezet 1200 fegyverest vetett be a szombati terrorakcióban.

17:50 A palesztin hatóságok szerint az izraeli csapásokban 447 gyermek és 248 nő vesztette életét.

16:30 A mozgósított 300 000 izraeli tartalékos katona nagy részét a Libanonnal közös északi határ megerősítésére küldik – írja a BBC. Az északi határ megerősítésére azért van szükség, mert a Hamászhoz hasonlóan a Hezbollah elnevezésű szervezet is veszélyt jelent Izrael biztonságára.

Az Irán által támogatott szervezet erős katonai és politikai jelenléttel rendelkezik Libanonban, és jelentős hatalommal bír az országban. A Hezbollah és az izraeli erők között folyamatosak a tűzharcok. Ha a helyzet tovább eszkalálódik, újabb front nyílik a szombaton kirobbant háborúban.

16:25 Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes és Husszein Al-Sejk, a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának főtitkára telefonon tárgyaltak – írja a Sky News. Az orosz külügyminisztérium szerint egyetértettek abban, hogy tűzszünetre van szükség, és humanitárius folyosókat kell nyitni, hogy élelmiszert és gyógyszereket lehessen szállítani a gázai lakosságnak. A vizet és az áramszolgáltatást is helyre kell állítani Gázában – tették hozzá. Hangsúlyozták, hogy „elfogadhatatlan a Gázai övezet válogatás nélküli bombázása”, amely számos civil áldozatot követel – közölte az orosz külügyminisztérium.

15:55 Antony Blinken külügyminiszter után hamarosan az Egyesült Államok védelmi minisztere is Izraelbe látogat pénteken. Németország külügyminisztere, Annalena Bearbock szintén pénteken érkezik meg a zsidó államba.

15:20 Legalább 12 francia állampolgár életét vesztette a Hamász Izrael elleni támadásában, és további 17 eltűnt, köztük több gyerek, akiket a francia kormány közlése szerint feltehetően a Hamász elrabolt. Emmanuel Macron államfő csütörtökön zárt ajtók mögött egyeztet az ellenzéki vezetőkkel, ezt követően este 8 órakor ünnepélyes televíziós beszédet mond.

15:15 A Gázai Egészségügyi Minisztérium közlése szerint az izraeli csapásokban 1417 palesztin halt meg és 6268 megsebesült szombat óta.

15:12 Franciaországban egyre nagyobb a félelem az erőszakos antiszemita cselekményektől, ezért a továbbiakban francia rendőrség őrzi két zsidó származású parlamenti képviselő, Yael Braun-Pivet és Meyer Habib otthonát.

A francia belügyminiszter bejelentette, hogy a Hamász szombati terrorakciója óta 100 antiszemita cselekményt regisztráltak az országban. Mindeközben a német kancellár, Olaf Scholz közölte, hogy zéró toleranciát hirdetnek az antiszemitizmussal szemben.

Franciaországban közel 500 ezer zsidó él, a legnagyobb közösség Európában – írja a BBC.

14:55 1300-ra emelkedett azoknak az áldozatoknak a száma, akik a Hamász terrorakciójának estek áldozatául. 

14:45 Izrael szórólapokat dobott le a Gázai övezetben, amely arra figyelmezteti a civil lakosságot, hogy vonuljanak óvóhelyekre. A szórólapon közlik, hogy az izraeli hadsereg lépéseket tesz a Hamász akciói miatt, és lerombolják a szervezet épületeit – írja a BBC.

14:30 Az iráni külügyminiszter azzal vádolja Izraelt, hogy népirtást hajt végre Gázában. „A háború, amelynek ma a Gázai övezetben tanúi vagyunk, nem csak a cionisták háborúja a Hamász ellen, hanem a cionisták háborúja minden palesztin ellen – fogalmazott a tárcavezető. 

13:50 A szíriai állami hírek szerint Izrael légitámadást intézett Damaszkusz és Aleppó repülőterei ellen, írja a The Guardian.

A szíriai helyi média korábban arról számolt be, hogy a repülőtereken légvédelmi eszközöket vetettek be a támadások kivédése érdekében.

A kormányok attól tartanak, hogy az erőszak nagyobb háborúvá fajulhat, amelybe Izrael szomszédai, Szíria és Libanon is belekeveredhet.

13:44 Legalább 100 tartalékos és aktív állományban lévő katona utazott az Egyesült Királyságból Izraelbe, hogy az Izraeli Védelmi Erőknél (IDF) szolgáljon – közölte Izrael brit nagykövetsége.

13:20 Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a csütörtök kora délután tartott sajtótájékoztatón újra nekiment a Hamásznak, mondván, hogy az iszlamista szervezet „a civilizáció ellenségének bizonyult”. 

Ezután felsorolta a militánsok által állítólagosan elkövetett atrocitásokat.

Netanjahu szerint „egyetlen ország sem adhat menedéket” a Hamász harcosainak, és azokat, akik ezt mégis megteszik, szankciókkal kell sújtani. „A Hamász az ISIS, és ahogyan az Iszlám Államot szétverték, úgy a Hamászt is felszámoljuk” – tette hozzá.

„A Hamásszal pontosan úgy kell bánni, ahogyan az ISIS-szel bántak. Ki kell őket köpni a nemzetek közösségéből. Egyetlen vezető sem találkozhat velük, egyetlen ország sem adhat nekik menedéket, és akik mégis megteszik, azokat szankciókkal kell sújtani.”

A kormányfő ezt követően köszönetet mondott az Egyesült Államoknak, majd kezet rázott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel. A tárcavezető szerint szombat reggel óta legalább 25 amerikai állampolgár halt meg Izraelben.

13:05 Izraeli médiajelentések szerint legalább öt ember megsérült a Szderót városát ért rakétatámadásban. A mentők állítása szerint két ember állapota súlyos.

Korábban a Hamász katonai szárnya vállalta magára a déli város elleni rakétacsapást.

13:00 A Gázai övezetben dolgozó orvosok azzal vádolják Izraelt, hogy szándékosan bombázza a mentőautókat és egészségügyi létesítményeket a térségben, ezzel szerintük az ország háborús bűncselekményt követ el, írja az al-Dzsazíra.

12:40 Október 15-től újraindul a távoktatás Izrael-szerte – erősítette meg csütörtökön az oktatási minisztérium.

Az izraeli egyetemek szintén csütörtökön jelentették be, hogy a felsőoktatási szemesztert egy hónappal elhalasztják, ami így 2023. november 5-én kezdődik. Az időpont még változhat, jegyezték meg az egyetemek.

12:25 Független ENSZ-szakértők tucatjai csütörtökön elítélték a Hamász által Izraelben elkövetett „szörnyű bűnöket”, és egyúttal kollektív büntetésnek nevezték a zsidó állam gázai válaszlépéseit. „Sem a Hamász, sem az izraeli erők által elkövetett, válogatás nélkül ártatlan civilek ellen irányuló erőszakot nem lehet igazolni. Ezt a nemzetközi jog abszolúte tiltja, és háborús bűncselekménynek minősül” – írták az ENSZ által megbízott, de nem a szervezet nevében nyilatkozó emberi jogi szakemberek.

Határozottan elítéljük a Hamász által elkövetett szörnyű bűnöket, az ártatlan civilek, köztük idősek és gyermekek szándékos és széles körű megölését és túszul ejtését. Ezek a cselekmények a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentik, egyben nemzetközi bűncselekmények, amelyek felelőseit sürgősen el kell számoltatni

– fogalmaztak a szakértők csütörtökön kiadott közös nyilatkozatukban.

„Határozottan elítéljük továbbá Izrael válogatás nélküli katonai támadásait a Gázai övezet már így is kimerült palesztin lakossága ellen, amely több mint 2,3 millió embert számlál, akiknek közel fele gyermek” – folytatták. Úgy fogalmaztak, hogy ezek a civilek „16 éve élnek illegális blokád alatt, és már öt nagy brutális háborút éltek át”, ami „kollektív büntetésnek” minősül.

Az ENSZ szakértői bírálták Izraelt, amiért megakadályozza, hogy a Gázai övezetbe eljussanak az alapvető szükségletek, például a víz, az áram, a gyógyszerek és az élelmiszerek. 

Az ilyen intézkedések súlyos humanitárius válságot idéznének elő Gázában, ahol a lakosságot most elkerülhetetlenül fenyegeti az éhínség. A szándékos éheztetés emberiesség elleni bűncselekmény

− hangsúlyozták.

12:00 Izrael „csapdába sétálhat”, ha teljes körű szárazföldi inváziót indít a Gázai övezetben – figyelmeztetett az MI6 volt vezetője.

Sir Alex Younger szerint Izraelnek nem szabad „azt tennie, amire az ellenség számít”, mondván, hogy a Hamász „nagyon örülne”, ha a konfliktus így folytatódna.

A The Telegraph szerint az MI6 volt vezetője azt is mondta, hogy Izrael „képzelőerő hiányában” nem akarta elhinni, hogy a Hamász képes ilyen volumenű támadást végrehajtani.

11:29 Izraeli telepesek megöltek két palesztint a megszállt Ciszjordániában – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium. 

Az apát és fiát akkor lőtték le, amikor a telepesek tüzet nyitottak négy palesztin temetésén, közölték szemtanúk a Reuters hírügynökséggel, írja a Sky News.

A temetést azután szervezték meg, hogy a fegyveres telepesek és izraeli katonák négy embert megöltek az északi Náblusz városához közel.

10:50 Izrael szerint a Hamász megközelítőleg 100 embert tart túszként fogva.

Az ország katonai szóvivője csütörtökön azt közölte, hogy sikerült azonosítaniuk 97 embert, akiket szombaton ejtettek túszul a Gázai övezetben.

Izrael korábban azt mondta, hogy akár 150 embert is foglyul ejthettek, amikor a Hamász fegyveresei meglepetésszerű támadást indítottak.

A Hamász azt állítja, hogy a túszokat „biztonságos helyeken és alagutakban” rejtette el a Gázai övezeten belül.

A szervezet azzal fenyegetőzött, hogy megöli a túszokat, ha Izrael figyelmeztetés nélkül bombázza a polgári otthonokat.

10:32 Kegyetlenül megkínzott holttesteket találtak az izraeli katonák. Jichák Hercog izraeli államelnök a csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a nyomozók soha életükben nem láttak még olyan brutális sérülésnyomokat emberi testen, mint most.

„Egy öttagú család tagjait összekötözték, miután agyonlőtték és megégették őket. Három gyermek is volt köztük. Az út szélén, az árkokban holttestek fekszenek. Izrael a világ egyik legkegyetlenebb ellenségével áll szemben” – utalt Hercog a Hamászra.

10:14 Egy ISIS-zászlót hagytak hátra a Hamász fegyveresei a lemészárolt kibucban.

Az izraeli hadsereg csütörtökön közzétett egy fotót, amelyen egy ISIS-zászló látható, amelyet a Hamász-tagok hagytak hátra a feldúlt Szufa kibucban, írja a The Jerusalem Post.

9:45 Olaf Scholz német kancellár Iránt hibáztatta, amiért támogatta a Hamászt, és hogy a szervezet lehetővé tette a terrorszervezetnek az Izrael elleni múlt hétvégi támadásokat. A német politikus azt mondta, hogy mindent megtesz az erőszak további terjedésének megállítása érdekében.

„Bár nincs szilárd bizonyítékunk arra, hogy Irán operatívan támogatta ezt a gyáva támadást, mindannyiunk számára világos, hogy Irán segítsége nélkül a Hamász soha nem tudta volna megindítani ezt a példátlan támadást” – mondta Scholz csütörtökön. Hozzátette: szoros kapcsolatban van Sziszi egyiptomi elnökkel, akinek csatornái vannak Gázába. A német kancellár nyomatékosította: a Hezbollah nem léphet be a harcba Izraellel szemben, mert előre látni, hogy a Gázai övezet polgári lakosságának szenvedése csak tovább nőne. 

9:25 A Hamásztól függ, mikor tér vissza a víz- és áramszolgáltatás a Gázai övezetbe.

Nem lesz víz, üzemanyag és áram a Gázai övezetben, amíg haza nem térnek a Hamász által fogva tartott túszok, közölte csütörtök reggel Izrael Kac izraeli energiaügyi miniszter.

9:10 A konfliktus kirobbanása óta megölt izraeliek száma 1300-ra emelkedett. Ez nagy változás a legutóbbi jelentésben szereplő 1200-hoz képest, írja a Sky News.

Eközben legalább 1100 palesztin halt meg a Gázai övezetben végrehajtott megtorló csapásokban.

8:59 Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője csütörtök délelőtt közölte, hogy a légierő egész éjszaka támadta a Hamász kommandós egységeinek főhadiszállását Gázában. A Haaretz szerint a terrorszervezet haditengerészeti haderejének egy magas rangú tagja meghalt a csapásokban. A lap azt írja, hogy a rafahi támadásban meghalt Muhammad Abu Samla házát az Izrael elleni támadásokra szánt haditengerészeti fegyverek tárolására használták.

8:53 Az izraeli hadsereg készül a szárazföldi gázai hadműveletre, de politikai szinten még nem született meg a döntés – közölte külföldi újságírókkal Richard Hecht, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivője csütörtökön. Az MTI hozzátette: Izrael mintegy 360 ezer tartalékos katonát mozgósított az utóbbi napokban, és példátlan válaszlépéssel fenyegeti a Gázai övezetet uraló iszlamista szélsőségeseket, akik a hétvégén brutális mészárlást hajtottak végre az övezet szomszédságának izraeli településein.

8:45 Az Ezzedine al-Kasszám Brigád, a Hamász katonai szárnya azt állítja, hogy csütörtök reggel rakétákat lőtt ki Izrael irányába, írja az al-Dzsazíra.

A csoport állítása szerint a támadás válasz volt arra, hogy Izrael civileket támad a Gázai övezetben. 

8:05 Az izraeli hadsereg megkezdte a felkészülést a háború következő szakaszaira, jelentette az Izraeli Fegyveres Erők szóvivője.

A spekulációk ellenére még nem született döntés egy szárazföldi hadműveletről, mondta az IDF nemzetközi szóvivője, Richard Hecht alezredes.

Izrael azonban továbbra is „teljes készültségben” van, az ország hírszerzése pedig a támadásokat elkövető Hamász-csoportok azonosítására összpontosít, tette hozzá.

Richard Hecht elmondta, hogy mindenkit levadásznak, akinek köze volt a szombat reggeli rakétatámadáshoz.

„Elkapjuk a felelősöket, akik az életükkel fizetnek a tetteikért” – hangsúlyozta.

Az alezredes szerint a Hamász továbbra is megpróbál a tengeren keresztül bejutni Izraelbe.

„Izrael továbbra is biztosítja a határt, és tankokkal fedezi azt. Aki a kerítés közelébe merészkedik, azt lelövik. Senki nem jön be, és senki nem megy ki” – szögezte le.

7:55 Az al-Dzsazíra gázai tudósítója szerint éjszaka az Izraeli Védelmi Erők (IDF) csapásai a Gázai övezetben 33 embert öltek meg. A jelentés szerint több területen is támadtak házakat a vadászgépek, a polgári védelmi csoportok pedig a halottak holttestét találták meg.

7:34 A Vöröskereszt attól fél, hogy a következő napokban a gázai kórházak hullaházakká változhatnak az áramellátás ingadozása vagy megszűnése miatt.

A humanitárius válság gyorsan terjed a Gázai övezetben, ahol a segélyszervezetek és egészségügyi tisztviselők jelentése szerint már több százezren kényszerültek elhagyni a lakóhelyüket az élelmiszer-, víz- és áramhiány miatt, ami további terhet ró a kórházakra.

„Ahogy Gázában megszűnik az áramellátás, a kórházakban is megszűnik az áramellátás, ami veszélyezteti az inkubátorban fekvő újszülöttek és az oxigénre szoruló idős betegek életét” – figyelmeztetett csütörtökön a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága.

Palesztin egészségügyi tisztviselők szerint szombat óta közel 1200 ember halt meg a gázai légicsapásokban, írja a CNN.

7:10 Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken találkozik Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel – közölte Husszein es-Sejk, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának főtitkára, jelentette a BBC.

Blinken nemsokára Izraelbe repül, hogy a Hamász támadásait követően támogatásáról biztosítsa az országot és annak népét.

7:05 Legalább 15 palesztin meghalt és sokan megsebesültek az éjszaka indított izraeli légicsapásokban a Gázai övezetben, írja a Sky News.

Eddig mindkét oldalon több mint 1000 ember vesztette életét, és egyelőre semmi jele annak, hogy a konfliktus enyhülne.

7:02 Terrorcsoportok, magányos terroristák és más erőszakos szélsőségesek továbbra is lehetséges támadásokat terveznek Izraelben, Ciszjordániában és Gázában. A terroristák és az erőszakos szélsőségesek figyelmeztetés nélkül is támadhatnak turistahelyekre, közlekedési csomópontokra, piacokra, bevásárlóközpontokra – áll az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának új ajánlásában. Az útmutatót azok számára készítik, akik izraeli látogatást terveznek a közeljövőben. A külügyminisztérium szerint az erőszak figyelmeztetés nélkül előfordulhat Izraelben, Ciszjordániában és Gázában. 

6:50 Egyiptom három nappal a Hamász-vérengzés előtt arra figyelmeztette Izraelt, hogy nagyszabású támadás érheti az országot, állítja egy amerikai kongresszusi diplomata.

Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke egyéb részleteket nem akart elárulni. „Tudjuk, hogy Egyiptom három nappal korábban figyelmeztette az izraelieket, hogy egy ilyen esemény bekövetkezhet. Tudjuk, hogy ezt az eseményt talán már egy évvel ezelőtt megtervezték” – tette hozzá.

„Úgy tűnik, hogy a hírszerzés kudarcot vallott. Nem tudjuk egyelőre, hogy Izrael hogyan nem vette ezt észre” – mondta McCaul a háborúról tartott titkos tájékoztatót követően.

6:45 Országszerte temetnek Izraelben, ahol a Hamász szombati terrorhadjárata áldozatainak a száma átlépte az 1200-at. A szertartásokat nehezíti, hogy folyamatosan találnak még holttesteket a különböző helyszíneken, és az azonosítást sokszor hátráltatja, hogy nem csak izraeli állampolgárok vannak az áldozatok között.

6:40 Nem engedélyezték az osztrák hatóságok a szerda estére Bécs belvárosában meghirdetett palesztinpárti szimpátiatüntetést, ennek ellenére az esti órákban több százan gyülekeztek a Stephansplatzon. Az APA osztrák hírügynökség szerint a légkör pattanásig feszült volt. A tüntetők jelszavakat kiabáltak. Gerhard Pürstl rendőrfőkapitány sebtében összehívott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a rendőrség lépése a közbiztonság fenntartása szempontjából „megengedett és ajánlott”. Hangsúlyozta: azért kellett így cselekedni, nehogy „áthozzák az erőszakos közel-keleti konfliktust Bécs utcáira”.

6:33 Németország két drónt szállított Izraelnek, a pilóta nélküli repülőgépeket a német fegyveres erőktől bérli a zsidó állam.

„Németország legfeljebb két, a Bundeswehrtől bérelt drónnal támogatja Izraelt” – közölte Berlin.

6:30 A Hamász azt állítja, hogy szabadon engedett egy női túszt és két gyereket.

A gyerekek 33 éves édesanyját a csemetéivel együtt rabolta el a szervezet a nő otthonából.

Óriási inváziót indíthat Izrael

Mint arról már az Index is írt, Izrael nemzetbiztonsági minisztere szerint közeleg a gázai invázió, és az övezetre folyamatosan rakétaeső zúdul. 

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint csapást mértek a Hamász több haditengerészeti létesítményére a Gázai övezetben. Az IDF arról posztolt az X-en, hogy Khan Júniszban és Gázaváros dokkjait hajókról, harci helikopterekről és a szárazföldről is lőtték. A gázai palesztin egészségügyi minisztérium szerint eddig legalább 900 palesztin halt meg, sokan közülük civilek.

The Economist összefoglaló cikke szerint miután a Hamász több mint ezer izraeli civilt mészárolt le,

GÁZA A Lehető LEGDURVÁBB SZÁRAZFÖLDI INVÁZIÓRA SZÁMÍTHAT IZRAELTŐL, ÉS A MEGSZÁLLÁS VÁRHATÓAN ERŐSZAKOSABB LESZ, MINT VALAHA.

(Borítókép: Palesztin tüntetők köveket dobálnak az izraeli hadseregre Ramallah utcáin 2023. október 11-én. Fotó: Jaafar Ashtiyeh / AFP)

Rovatok