Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor Georgiából üzent az EU-nak

2023. október 12., csütörtök 15:37

Magyarország elkötelezett támogatója Georgia EU-tagságának, amely Európa érdekét is szolgálja – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a magyar és a georgiai kormány együttes ülését követően megtartott sajtótájékoztatón csütörtökön a georgiai Telaviban.

A magyar kormányfő azt mondta, hogy Magyarország azért támogatja az EU-tagjelölti státusz megadását Georgiának, mert ezt igazságosnak látja, másfelől mert Európa versenyképességének fenntartásához is szükség van olyan, gyorsan fejlődő országokra, mint Georgia.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország és Georgia barátságának legmélyebb alapját a közös keresztény hagyomány jelenti.

Irakli Garibasvili, Georgia miniszterelnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a két ország kapcsolatában a közös csütörtöki kormányülést, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány Georgia igaz barátja, amely támogatja az ország területi integritását és európai integrációját.

Országaink osztoznak a hagyományos és örök értékekben

– fogalmazott Irakli Garibasvili, hozzátéve, hogy Orbán Viktor hozzájárulását ezen értékek védelméhez. A magyar kormányfő szerint Georgia népe évszázadok óta folytat küzdelmet a kereszténységért, hozzátéve: a kaukázusi ország az elmúlt években fantasztikus fejlődést ért el.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a globális biztonsági helyzet sosem volt rosszabb az elmúlt 30 évben, mint jelenleg.

Most két olyan kormány találkozott, amelynek az a történelmi tapasztalata, hogy a béke jobb, mint a háború.Minden nemzetközi konfliktust minél hamarabb békével kell lezárni, ma azonban a világ ettől messze van

– mondta, hozzátéve, hogy Magyarország és Georgia példát mutat az együttműködésben. Orbán szerint  európai érdek az EU összekapcsolása a Kaukázus térségével, ezt pedig a legkönnyebben éppen Georgiával lehet megtenni.

Ezért voltunk rendkívül szomorúak, sőt dühösek, amikor azt láttuk, hogy Georgiának nem adják meg a tagjelölt státuszt, miközben olyan országoknak megadják, amelyek nyilvánvalóan messze Georgia mögött vannak fejlettségben

– tette hozzá. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az EU-ban el kell dönteni, a bővítés politikai vagy érdemeken alapuló folyamat-e. Ha utóbbi, akkor nem tisztességes Georgiával szemben az, ami történt, ezt sürgősen ki kell javítani.

Kétoldalú megállapodások születtek

A magyar miniszterelnök arra is rámutatott, hogy Európa energiarendszerét nem lehet modernizálni Georgia nélkül; az Azerbajdzsán-Georgia-Románia-Magyarország zöld energiafolyosó létrehozása életbevágóan fontos az EU számára.

Ez a projekt hosszú éveken keresztül gazdasági növekedést eredményez majd minden résztvevő ország számára

– jegyezte meg. Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy csütörtökön kétoldalú megállapodások születtek a gazdasági együttműködés, a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és a gyógyszeripar és a pénzügyi szektor területén.

Zászlóshajó programként emelte ki, hogy a magyar Wizzair légitársaság piacvezető szolgáltató Georgiában, és emlékeztetett arra is, hogy Magyarország évente 80 ösztöndíjat ad georgiai diákok számára.

Mint hangsúlyozta, hogy Magyarország és Georgia barátságának legmélyebb alapját a közös keresztény hagyomány jelenti.

Irakli Garibasvili, Georgia miniszterelnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a két ország kapcsolatában a csütörtöki együttes kormányülést, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány Georgia igaz barátja, amely támogatja az ország területi integritását és európai integrációját.

Irakli Garibasvili emlékeztetett: Georgia megtett azért, hogy közeledjen Európához, és sokkal előrébb jár a legtöbb területen, mint egyes EU-tagjelöltséget megkapott országok.

Orbán Viktor a nevén nevezte ezt a döntést, amikor igazságtalanságról beszélt - mondta el a georgiai miniszterelnök, hangsúlyozva:

az EU részéről is racionális lépés lenne, ha országa tagjelöltté válhatna.

Szijjártó Péter szerint fel kell számolni a kettős mércét

Az Európai Uniónak fel kell számolnia a kettős mércét Georgiával szemben, és mielőbb meg kell adnia a tagjelölti státuszt a dél-kaukázusi országnak, amelynek felvétele friss lendületet adhatna a blokknak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A külgazdasági és külügyminisztérium közlése szerint Szijjártó Péter az első magyar–georgiai közös kormányülés helyszínén rámutatott, hogy a két ország együttműködése alapvetően négy pillérre épül. Ezek közül az első, hogy mivel az Európai Unió jelenleg kifejezetten rossz formában van, ezért fontos lenne felpörgetni a bővítést, hogy ezáltal új lendületet, frissességet, pozitív energiát nyerhessen a közösség.

Rovatok