Index Vakbarát Hírportál

Izrael támadást hajtott végre Szíria ellen

2023. október 12., csütörtök 14:29

A szír média beszámolói szerint az izraeli hadsereg légitámadást intézett a két legnagyobb szír város repülőterei ellen.

A szír média beszámolói szerint Izrael légitámadást intézett Damaszkusz és Aleppó repülőterei ellen. Korábbi beszámolók arról szóltak, hogy a reptereken légvédelmi eszközöket vetettek be az izraeli támadások ellen – írja a The Guardian.

A nemzetközi közösség attól tart, hogy a konfliktus tovább eszkalálódik, a háború kiterjedtebbé válik, és Izrael Szíria és Libanon ellen is hadat fog viselni. 

Az izraeli hadsereg hosszú évek óta hajt végre különböző csapásokat szír területen, ezeket a támadásokat nem szokták megerősíteni vagy cáfolni. A Reuters információi és a szír állami média közlése szerint a két érintett repülőtér nem üzemel. 

Az aleppói repülőtér infrastruktúrájában komoly károk keletkeztek, személyi sérülés nem történt. A damaszkuszi repülőteret ért támadásban is megsérültek a kifutópályák. A szír főváros repterét ért csapásban sem sérült meg senki. Az izraeli hadsereg általában nem kommentálja az ehhez hasonló támadásokat, és eddig nem erősítették meg a légitámadást.

A Haaretz forrásai szerint a repülőterek elleni csapások célja az iráni utánpótlási vonalak megszakítása Szíriában, ahol folyamatosan nő Teherán befolyása, amióta polgárháború dúl az országban.

A támadások egy nappal azelőtt történtek, hogy az iráni külügyminiszter Szíriába látogatott volna.

Rovatok