Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ jobb belátásra térítené Izraelt

2023. október 13., péntek 20:19

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala (OHCHR) minden ENSZ-tagállamot felszólított, hogy maradéktalanul tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot – még abban a konfliktusban is, amelyben most Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet áll szemben egymással.

Korábban az izraeli hadsereg felszólította Gázaváros minden lakosát, hogy 24 órán belül távozzon a Gázai övezet déli részébe, mert szárazföldi hadműveletet fog indítani az északi rész ellen a Hamász elleni bosszúhadjárat részeként.

Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője – konkrét ország megnevezése nélkül – pénteken arra szólította fel a tagállamokat, hogy ragaszkodjanak a nemzetközi humanitárius jogok tiszteletben tartásához.

Az ENSZ-hivatal felszólította továbbá Izraelt, hogy vonja vissza a gázai civilek távozására vonatkozó utasítását.

Ez az utasítás több mint egymillió palesztint, köztük gyerekeket, időseket és betegeket is érint, miközben lakhelyük elhagyásához nincs vagy alig áll rendelkezésre közlekedési eszköz, és a szüntelen fegyveres konfliktusban biztonsági garanciák is alig vannak

– mondta Shamdasani.

Megemlítette azt is, hogy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus következtében világszerte elszaporodott az antiszemita és az iszlámellenes gyűlöletbeszéd.

„Felszólítjuk a politikai és más vezetőket, hogy egyértelműen emeljenek szót az ilyen beszédek ellen, és tegyenek konkrét intézkedéseket az olyan nemzeti, faji vagy vallási okból fakadó gyűlöletbeszéd megállításáért, amely diszkriminációra, ellenségeskedésre vagy erőszakra való felbujtásnak minősül” – jelentette ki Shamdasani.

Az Index folyamatosan tudósít az izraeli–palesztin fegyveres konfliktusról, bővebben itt olvashat az eseményekről. 

Rovatok