Index Vakbarát Hírportál

Honvédelmi Minisztérium: Nem szeretnénk a NATO-t az ukrajnai háború részévé tenni

2023. október 13., péntek 08:57

Magyarország, a vállalásainak megfelelően, kiveszi a részét a NATO közös feladataiból – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) a NATO védelmi minisztereinek tanácskozása után.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint a júliusi vilniusi – állam és kormányfői szintű – NATO-csúcstalálkozó óta először tanácskoztak a szövetség védelmi miniszterei. A megbeszélésen Magyarországot Gion Gábor, a HM védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára képviselte – tették hozzá.

A tárca azt írta, hogy a brüsszeli értekezlet a közös elrettentési és védelmi feladatok végrehajtására, az új kollektív védelmi berendezkedés működtetésére, valamint a folyamatban lévő műveletek áttekintésére összpontosított.

Emellett az értekezleten aláírtak egy, a NATO által elővezetett, közös légi kiképzést és légvédelmet is elősegítő, határokon átnyúló légtér-kezdeményezést támogató szándéknyilatkozat aláírására is.

Hangsúlyozták, hogy Magyarország kiveszi a részét a közös feladatokból, amire jó példa a keleti szárnyzóna kihívásaira reagáló, magyar vezetésű többnemzeti NATO harccsoport, valamint a Székesfehérváron működő többnemzeti hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C  HQ Multinational Division Centre), amelyet Magyarország Horvátországgal és Szlovákiával közösen hozott létre.

Míg a NATO legnagyobb létszámú szárazföldi műveletének számító KFOR parancsnoki tisztségét a közelmúltban, úgy 2024 januárjától a bosznia-hercegovinai EUFOR ALTHEA-misszió vezetését tölti be magyar katona, Sticz László vezérőrnagy személyében – közölték.

Az ülés során Magyarország szolidaritásáról és támogatásáról biztosította az izraeli felet – emelték ki. Mint írták, a védelmi miniszteri találkozó keretében első alkalommal került sor a NATOUkrajna Tanács védelmi miniszteri szintű ülésére.

Magyar részről megerősítettük, hogy nem szeretnénk a NATO-t az ukrajnai háború részévé tenni, valamint megosztottuk aggodalmainkat a kisebbségi jogok helyzetével kapcsolatban. Emellett kifejtettük, hogy az együttműködésnek továbbra is közös értékeken és döntéseken kell alapulnia

– olvasható a HM közleményében.

Rovatok