Index Vakbarát Hírportál

Az izraeliek elmondták, kit tartanak felelősnek a Hamász elleni kudarc miatt

2023. október 13., péntek 14:24

Közvélemény-kutatás készült arról, hogy az izraeliek kit tartanak felelősnek a Hamász szombati támadása miatt, amelynek több mint ezer halálos áldozata volt.

A Jerusalem Post szerint a Dialog Center nevű közvélemény-kutató készített egy szűk körű, 620 fő megkérdezésén alapuló reprezentatív felmérést az izraeli lakosság körében. A válaszadók nagy többsége azt mondta, Benjamin Netanjahu kormányának kudarca miatt mészárolhatott le a Hamász rengeteg izraelit, és sokan azt is hozzátették, hogy a kormánynak a háború után le kellene mondania.

A válaszadók összesen 86 százaléka mondta azt, hogy az ország politikai vezetése kudarcot vallott (és ezt még azok 79 százaléka is elismerte, akik a Netanjahu-féle kormánykoalíciót támogatják). Ennél is többen, 92 százalékban mondták azt, hogy a háború miatt aggódnak a biztonságukért.

A kérdőívet kitöltők 94 százaléka foglalt állást amellett, hogy a kormányzatnak valamilyen módon felelősséget kell vállalnia a történtek miatt.

56 százalék egyenesen azt mondta, hogy Netanjahunak le kell mondania, amint a háború véget ér.

Ezzel az állásponttal a kormánykoalíciót támogatók 28 százaléka is egyetértett. Ezenfelül a válaszadók 52 százaléka azt mondta, hogy a védelmi miniszternek, Joáv Gallantnak kellene távoznia. 

Az is kiderült a válaszok alapján, hogy a többség nem szeretné, ha a mostani kormány vezetné az országot a Hamász elleni háború ideje alatt. Ugyanakkor a felmérést még azelőtt végezték, hogy szerda délután létrejött volna az a vészhelyzeti egységkormány, amelyben Benni Ganc ellenzéki politikus, volt védelmi miniszter is szerepet kapott.

(Borítókép: Palesztin rakétatámadásban kigyulladt járművek lángolnak az izraeli Askelónban 2023. október 7-én. Fotó: Atef Szafadi / EPA / MTI)

Rovatok