Index Vakbarát Hírportál

Rekordokat dönt a felmérésekben a német szélsőjobb

2023. október 13., péntek 07:46

Az AfD tovább erősödik a közvélemény-kutatásokban: az ARD vasárnapi felmérésében a szélsőjobboldali párt eddigi legmagasabb értékét éri el. A jelzőlámpás pártok együttesen csak a szavazatok alig egyharmadát kapják.

A közlekedési lámpa koalíció pártjai a bajorországi és hesseni tartományi választások után is nyomás alatt maradnak. Az ARD (német közszolgálati televízió) felmérésében a Bundestag-választás óta a leggyengébb eredményüket érték el – közölte a Der Spiegel.

A Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) együttesen csak a választók egyharmadának szimpátiáját élvezi az Infratest dimap intézet felmérésében.

Az Alternatíva Németországért (AfD) 23 százalékkal az eddigi legmagasabb értéket érte el a Deutschlandtrendben, és egy százalékpontot nyert.

Ha jövő vasárnap tartanák a szövetségi választásokat, a CDU/CSU az előző hetihez képest egy százalékpontot, 29 százalékra erősödne, és a legerősebb parlamenti frakció lenne. Az SPD egy százalékpontot veszítene, és 15 százalékon állna, ami a legrosszabb közvélemény-kutatási adat ebben a törvényhozási időszakban. A Zöldek szintén egy százalékpontot veszítenének, 13 százalékra. Az FDP egy százalékpontot esne vissza, öt százalékra. A Szabad Választók (Freie Wähler) és a Baloldali Párt (Linkspartei) egyenként négy százalékpontot szerezne, és lemaradna a Bundestagba jutásról.

A felmérés szerint a német polgárokat jelenleg a bevándorlás/menekültek kérdése foglalkoztatja leginkább. A megkérdezettek 44 százaléka nevezte ezt a véleményük szerint legfontosabb politikai problémának, amellyel a politikusoknak sürgősen foglalkozniuk kellene.

A második helyen a fegyveres konfliktusok/béke/külpolitika állt 18 százalékkal. Más kérdések, mint a nyugdíj/öregségi ellátás (13 százalék), a gazdaság (tizenegy százalék), valamint az infláció és az adók (egyenként tíz százalék) követik őket nagy távolságban.

Rovatok