Index Vakbarát Hírportál

Sürgeti visszaszorítási intézkedéseit Svédország a szervezett bűnözőkkel szemben

2023. október 13., péntek 14:27

A svéd kormány fel akarja gyorsítani szervezett bűnözéssel szembeni intézkedései bevezetését – közölte csütörtökön Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kormánya a parlamenti pártok frakcióvezetőivel tartott egyeztetéseket követően.

Az elképzelések szerint az úgynevezett átmeneti felügyeleti övezeteket és a tartózkodási tilalmakat már 2024 márciusában, illetve február elején bevezetnék a szervezett bűnözéssel szembeni intézkedések keretében, vagyis a tervezetthez képest hónapokkal korábban.

A felügyeleti övezetek esetében olyan térségekről van szó, amelyekben a rendőrség személyeket és járműveket igazoltathat megalapozott gyanú hiányában is.

A tartózkodási tilalom pedig azt jelenti, hogy embereknek megtilthatják, hogy bizonyos idősávban meghatározott helyeken tartózkodjanak.

„Maradunk az irányvonal mellett, de felgyorsítjuk az ütemet” – hangsúlyozta Ebba Busch kereszténydemokrata kormányfő-helyettes.

Magdalena Andersson, az ellenzéki szociáldemokraták vezetője ugyanakkor csalódottságát fejezte ki, hogy a kormány a tanácskozáson nem mutatott be újabb intézkedéseket a bandák megfékezésére.

Hol van a tervük?

– kérdezte az ellenzéki politikus.

Évek óta tart a bandaháború

Svédországban évek óta tart a fegyver- és kábítószer-kereskedelem uralmáért folyó bandaháború. A bűnbandák közötti véres – olykor vétlen áldozatokkal járó – összetűzések egyre nagyobb problémát jelentenek.

Kristersson szerint az erőszaknak főként migrációs hátterű fiatal férfiak és tizenévesek esnek áldozatul. Mint mondta,

14 éveseket bérelnek fel gyilkosságra, de az áldozatok között is vannak fiatalkorúak.

Nem számít ritkaságnak, hogy robbanószerkezeteket hoznak működésbe lakóházak bejáratainál.

Csak ezen a héten a rendőrség csaknem 200 kilogramm robbanószert és nagy mennyiségű kábítószert foglalt le Uppsalában. Ez utóbbi ügyben egy férfit és egy nőt vett őrizetbe a svéd rendőrség.

Rovatok