Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál Pakisztánban: keresztény nő képviselné őket a Miss Universe-en

2023. október 13., péntek 18:04

A muszlim többségű Pakisztán közvéleménye nincs elragadtatva attól, hogy egy keresztény nő, Erica Robin az ország színeiben indulna a nemzetközi szépségversenyen. Az egyik iszlám párt szenátora szégyenletesnek nevezte a modell akcióját, a miniszterelnök titkosszolgálati vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

Habár az ország sokat fejlődött az utóbbi években, a nők továbbra sem egyenjogúak, és a társadalom még mindig durván férfiközpontú Pakisztánban. Erica Robinnal ugyanis nem csak az a baj, hogy keresztény, a nagyobbik probléma, hogy ráadásul még nő is. A dél-ázsiai ország egyébként nem támogatja a női szépségversenyeket, viszont külön érdekesség, hogy férfiak részt vehetnek hasonló megmérettetéseken.

A Karacsi városából származó fiatal nőt öt döntős közül választották a Miss Universe pakisztáni változatának nyertesévé, amit az ország korábban említett konzervatívsága miatt nem ott, hanem a Maldív-szigeteken tartottak. A Miss Universe döntőjét novemberben rendezik meg El Salvadorban, ahol sok más ország topmodelljei mellett Robin is rajthoz állhat.

Az ázsiai országban vannak, akik

nyíltan kijelentik, hogy a szépségversenyek szerintük nem összeegyeztethetők az iszlám értékekkel.

Mások, akik puhábban kritizálják Robin jelölésének körülményeit, úgy érvelnek, hogy a 24 éves nő egy olyan ország színeiben indul, amely nem akarja képviseltetni magát a versenyen. Ez mind a nyilvános társadalmi párbeszéd része, az viszont eggyel riasztóbb, hogy a politika sem hajlandó annyiban hagyni a dolgot. Anwaar ul-Haq Kakar ügyvivő miniszterelnök megbízta a titkosszolgálatot azzal, hogy vizsgálja ki a szervezőket, mert állítása szerint a pakisztáni nők kihasználása a céljuk.

Erica Robin kifejtette, hogy szerinte nem ez a valódi indok, csak annyiról van szó, hogy patriarchális társadalom még mindig nem képes elengedni az előítéleteit a nőkkel szemben.

Nagyszerű érzés, hogy a hazámat képviselhetem, de nem értem a felháborodást. Szerintem csak azért van ez, mert nem tudják elfogadni a gondolatot, hogy fürdőruhában fogok felvonulni egy szobában, ami tele van férfiakkal

– mesélte a Miss Universe indulója a BBC-nek.

Egyébként a szépségverseny pakisztáni licencét egy dubaji székhelyű ingatlanfejlesztő cég vásárolta meg, amely több másik muszlim többségű országban is rendez selejtezőket a Miss Universe fő eseményére.

Keresztülhúzták a céljait

A modell a BBC-nek adott interjújában felidézte, hogy a verseny második fordulójában megkérdezték tőle, hogy mit szeretne tenni az országáért a szereplésével, amire ő azt válaszolta, hogy arra vágyik, hogy eloszlassa azt az általános előítéletet Pakisztánnal kapcsolatban, hogy egy visszamaradott gondolkodású társadalom. Az mindenesetre biztos, hogy az országos, majd a nyugati médián végigfutva nemzetközi szintekre duzzadt botrány nem segít a sztereotípiák ledöntésében.

A fiatal modellt egyébként több prominens pakisztáni nő is nyilvánosan megvédte a politika, a vallási vezetők és a férfi kommentelők haragjától. Mariana Baabar pakisztáni újságírónő szépnek és eszesnek nevezte a hölgyet, aki egyébként gazdálkodástudományból szerzett diplomát, és csak 2022 óta foglalkozik modellkedéssel.

A régmúlt Pakisztánja boldogabb hely volt

A britek kivonulása után volt idő, amikor Pakisztán sokkal szabadosabban és modernebben hely volt, pezsgő éjszakai élettel, zenével és tánccal. A móka azonban 1973-ban véget ért, amikor az ország parlamentje kikiáltotta az új alkotmányt, amivel az egykor haladó szellemű állam elnyomó Iszlám Köztársasággá alakult. Majd négy évvel később a hadsereg magához ragadta a hatalmat, ami brutális módszerekkel tartatta be az élet minden szegmensét keményen szabályozó sária törvényeket. Ez az időszak olyan mély traumákat hagyott a társadalomban, hogy a nőkkel kapcsolatos elmaradott gondolkodást azóta sem sikerült visszaszorítani.

Habár az ország jogrendszere a normalizálódás jeleit mutatja, a radikális iszlám mérgező társadalmi és kulturális hatásait hosszabb folyamat lesz levetkőznie Pakisztánnak. A szépségkirálynő, Erica Robin esete csak egy a sok új generációs lázadó közül, akik a maguk lehetőségei szerint feszegetik a merev és elnyomó rendszer határait.

Semmilyen törvényt sem szegek meg azzal, hogy Pakisztánt képviselem a nemzetközi színtéren

– hívta fel a figyelmet a Miss Universe indulója a vele szemben megfogalmazott kritikák teljes alaptalanságára reagálva.

Rovatok