Index Vakbarát Hírportál

Miért gondolnak olyan sokat a férfiak a Római Birodalomra?

2023. október 13., péntek 18:03

Meglepően sokat gondolnak a férfiak a Római Birodalomra. A TikTokon terjedő új trend szerint – amelyben a nők a párjukat kérdezik a témáról – sokaknak hetente, de van, akiknek naponta átfut az agyán az egykori birodalom.

A közösségi médiában terjed az új trend, amit egy svéd hagyományőrző indított el. „Naponta háromszor” – válaszolta a kérdésre egy TikTok-videóban egy férfi a jegyese kérdésére.

Az egész világot domináló társadalmat építettek

– mondta egy másik férfi, amikor egy tanácstalan nő megkérdezte, miért gondol sokat az ókori Rómára.

A Római Birodalom a mediterrán térségre, és bőven azon túl is ki tudta terjeszteni fennhatóságát. Művészeti és mérnöki alkotások virágzó laboratóriuma volt, amelyek ma is lenyűgözőek. Emellett sokáig köztársasági rendszerben működött, amely máig sok modern megfelelőjének az alapját képezi.

A történészek szerint arra, hogy a férfiak miért gondolnak ennyire sokat az ókori Rómára, az egyik magyarázat az lehet, hogy a nyugati társadalmak az idők során túlhangsúlyozták a római történelem azon aspektusait, amelyek a kollektív emlékezetben a férfiassággal kapcsolatosak. Emellett az első kép, ami jellemzően beugrik a Római Birodalomról, egy légió a birodalmi sassal – vagy éppen a gladiátorok.

Hannah Cornwell, a Birminghami Egyetem professzora a Washington Postnak elmondta azt is, hogy a XIX. század óta a történészek hajlamosak az ókori Rómát a politika és a hadviselés szemüvegén keresztül szemlélni.

A TikTokon található videók sokaságát Artur Hulu, egy 32 éves svéd influenszer indította el. A közösségi médiában „Gaius Flavius” néven ismert, ahol videókat tesz közzé római légiósként, és vígjátékokat készít gladiátorként.

Hulu ezt írta az Instagramon:

Hölgyeim, sokan közületek nem veszik észre, milyen gyakran gondolnak a férfiak a Római Birodalomra. Meg fogtok lepődni a válaszokon!

Egy interjúban Hulu azt mondta, azután tette fel a kérdést, hogy észrevette a férfiak és nők közötti különbséget a római történelem iránti érdeklődésükben, és látta, hogy más alkotók hasonló tendenciákról vitatkoznak. Hulu római hagyományőrző társaságában például 16 férfi és két nő vesz részt.

„A reneszánszban élők, valamint az USA alapító atyjai is sokat gondoltak rá. Ha kellőképpen megismerkedünk a Római Birodalommal, legyen szó a katonai dolgokról vagy a törvényekről, mindenhol rátalálunk a mai világban” – tette hozzá.

Rovatok