Index Vakbarát Hírportál

Most kiderül, fontosnak tartják-e az őslakosok jogait az ausztrálok

2023. október 14., szombat 09:14

Szombaton kezdődik a népszavazás az ausztrál őslakosok alkotmányos elismerését célzó alaptörvény-módosításról Ausztráliában: több mint tízmillió szavazatot várnak.

Megkezdődött Ausztráliában a szavazás az őslakosok alkotmányos elismerését célzó alaptörvény-módosításról – írja az MTI. 

Az ausztrál választási bizottság adatai szerint az ország több mint 17,6 millió felnőtt lakosa alkothat véleményt. A tervek szerint valamivel több mint 11,5 millió választó szavazhat szombaton, míg 4 millió ausztrál már leadta voksát az előrehozott szavazás során, további 2 millióan pedig levélben küldték el szavazatukat.

Az előzetes adatokat közép-európai idő szerint szombat késő este, a hivatalos eredményt várhatóan október 27-én teszik közzé.

Amennyiben a többség igennel szavaz, állandó testületet hoznának létre számukra, amely tanácsot adna a kormánynak.

Az Ausztrál Államszövetség 1901. évi létrehozása óta az országban 44 népszavazást tartottak, de ezek közül csak nyolc volt sikeres. A legutóbbi, 1999-ben megtartott népszavazás arra irányult, hogy átalakítsák-e az államformát monarchiáról parlamentáris köztársasággá, de a szavazók csaknem 55 százaléka elutasította a változtatást. Az országban az első népszavazást 1906 novemberében tartották, akkor a résztvevők döntő többsége, 82,65 százaléka támogatta azt a javaslatot, hogy a parlament mindkét házát egyidejűleg válasszák.

Rovatok