Index Vakbarát Hírportál

Még mindig vannak magyarok a Gázai övezetben

2023. október 14., szombat 19:09

Továbbra is vannak magyar állampolgárok a Gázai övezetben, miközben hamarosan szárazföldi hadműveletet indíthat az izraeli hadsereg (IDF) a térségben – tudta meg az ATV.

A magyar külügy előzőleg, még a konfliktus egy héttel ezelőtti kezdete után számolt be arról, hogy a Gázai övezetben is vannak magyar állampolgárok. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt hét vasárnap azt mondta: 12 emberrel állnak kapcsolatban a régióban, akik a körülményekhez képest jól vannak. 

Novák András, az ATV tudósítója az izraeli Asdód városából jelentkezett be szombaton késő délután, és elmondta,

diplomáciai források szerint továbbra is vannak magyarok Gázában, de az övezet déli részén vannak.

Mint mondta, többségében olyan nőkről van szó, akik ott élő férfiakhoz mentek férjhez. Hogy hányan lehetnek, arról nem esett szó az atv.hu beszámolójában, de a tudósító szerint „a szakemberek” [vélhetően a magyar külképviseletek munkatársai – a szerk.] azon dolgoznak, hogy segítsenek nekik kimenekülni.

Az, hogy már délen vannak, azt jelentheti, hogy nekik már sikerült a Gázai övezet biztonságosabb részére menekülniük. Az izraeli hadsereg ugyanis a Vádi Gáza folyótól északra levő területek kiürítését rendelte el péntek hajnalban, ezek a területek lehetnek a fő célpontjai annak az offenzívának, amely hamarosan megindulhat. 

Novák András az izraeli oldalról bejelentkezve arról is beszámolt, hogy egész nap lőttek őket a Gázai övezetből, többek között Asdód városát is.

Az Index szombati élő hírfolyama az izraeli–palesztin háborúról ide kattintva érhető el.

Rovatok