Index Vakbarát Hírportál

Kína több száz észak-koreai disszidenst is kitoloncolhatott

2023. október 14., szombat 06:11

Dél-Korea pénteken közölte, hogy Kína észak-koreai disszidenseket toloncolt ki erőszakkal országukból. A hazatelepítettek pontos számát nem erősítették meg, de több száz észak-koreai állampolgárról lehet szó.

Szöul szerint Kína nagyszámú észak-koreai disszidenst toloncolt ki Dél-Koreából. A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet szerint a disszidensek, akik többnyire nők, börtönbüntetéssel, szexuális erőszakkal vagy akár halállal is szembesülhetnek, ha visszatérnek Észak-Koreába – írja a BBC.

Kínai források arról számoltak be, hogy hétfő este több százakat teherautókra raktak, és a fogolytáborokból Észak-Koreába küldték őket.

A kormány álláspontja szerint a külföldön élő észak-koreaiakat semmilyen körülmények között nem szabad akaratuk ellenére erőszakkal hazatoloncolni. Az akaratuk ellenére történő erőszakos hazatelepítés a visszaküldés tilalmának nemzetközi normáját sérti

– mondta Koo Byoung-sam, a déli egyesítési minisztérium szóvivője.

A visszaküldés tilalma azt jelenti, hogy a menekülteket és menedékkérőket nem szabad arra kényszeríteni, hogy visszatérjenek olyan országokba, ahol üldöztetésnek lehetnek kitéve.

Elizabeth Salmon, az ENSZ észak-koreai emberi jogi különmegbízottja szerint mintegy

2 ezer észak-koreait tartanak fogva Kínában, mert engedély nélkül lépték át a határt.

Kína nem ismeri el menekültként az észak-koreai disszidenseket. Azt állítja, hogy ők gazdasági migránsok, és a külföldi kormányok és emberi jogi szervezetek kérése ellenére is visszaküldi őket Észak-Koreába.

A HRW elmondta, hogy a menekültek súlyos veszélynek vannak kitéve, kényszermunkatáborokban tartják őket fogva, emellett

kínzás, eltűnés és kivégzés is fenyegetheti őket.

A jogvédő csoport felszólította Pekinget, hogy vagy adjon menekültstátuszt az észak-koreai disszidenseknek, vagy biztosítsa számukra az átjutást Dél-Koreába vagy más biztonságos országba.

Rovatok