Index Vakbarát Hírportál

Lejárt az izraeli ultimátum határideje, órákon belül megindulhat a támadás

2023. október 14., szombat 08:28

Szombat reggel lejárt a határidő, amelyet az izraeli hadsereg (IDF) adott a Gázai övezet északi részének kiürítésére. Sokak szerint lehetetlen volt 24 óra alatt teljesíteni Izrael evakuálási parancsát, a helyiek pedig pánikba estek Izrael lehetséges szárazföldi inváziója miatt, amely a legfrissebb hírek szerint órákon belül bekövetkezhet. Az ENSZ is humanitárius katasztrófára figyelmeztet. Összefoglalónk.

A sűrűn lakott Gázai övezet északi részén pánik tört ki, mióta Izrael szórólapokat dobott le, amelyeken a lakosokat távozásra utasítja. Mint ismert, küszöbön áll Izrael szárazföldi inváziója a Gázai övezetben. 

Az övezet északi felében élő több mint egymillió palesztinnak kell áttelepülnie a terület déli részére, ma reggel jár le a 24 órás határidő, melyet az Izraeli Védelmi Erők (IDF) parancsnoksága a Gázai övezet palesztin lakosságának adott. Az ENSZ becslései szerint 400 ezren már meg is tették az utat – írja a BBC. Miközben a déli útvonalakon gyorsan hosszú sorok alakultak ki, sokan azt mondták, hogy szembeszállnak a paranccsal, vagy még nem mozdultak, a Hamász is erre biztatja őket. 

Órákon belül jöhet a támadás 

A Times of Israel szerint az izraeli hadsereg szombat reggel egy arab nyelvű üzenetben figyelmeztette a gázai civileket arra, hogy

a Gázai övezet északi részét szombaton 10 és 16 óra között mindenképp el kell hagyniuk.

Az üzenetben kijelöltek egy evakuációs útvonalat, amelyen a civil lakosság biztonságban távozhat a Gázai övezet északi részéről 16 óráig. Ebből arra lehet következtetni, hogy 16 órát követően indulhat meg az izraeli hadsereg szárazföldi támadása.

„Ha fontos önöknek a saját életük és a szeretteik élete, akkor menjenek délre, ahogy mondtuk.  Biztosak lehetnek benne, hogy a Hamász vezetői is biztonságba vonultak a régiót érő csapások elől – írták az üzenetben. Az izraeli hadsereg ezzel párhuzamosan tájékoztatta az ENSZ-et is az evakuációs lépésekről. 

Káosz Gázában, az izraeliek szerint a Hamász akadályozza az evakuálást 

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) parancsnoksága mindeközben arról is közleményt adott ki, hogy a Hamász „élő pajzsként” használja a civileket, amikor megpróbálja megakadályozni az evakuálást. 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy országának a Gázai övezetet az elmúlt napokban ért eddigi legsúlyosabb bombázása „csak a kezdet”. Gázában legalább 1900 ember halt meg a csapásokban, amelyeket megtorlásul hajtottak végre azért, mert egy héttel ezelőtt a Hamász fegyveresei váratlan támadásokban 1300 izraelit öltek meg.

Az ENSZ és más szervezetek katasztrófára figyelmeztettek, ha ennyi palesztin menekülni kényszerül, és felszólították Izraelt, hogy oldja fel a Gázai övezet ostromát, engedje be a humanitárius segélyszállítmányokat. 

Josep Borrell: Lehetetlen ennyi idő alatt elmenekülnie egymillió embernek

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Izrael evakuálási parancsát a Gázai övezet északi részén élők számára „teljesen lehetetlen végrehajtani”.

Az, hogy 24 óra alatt egymillió embernek kelljen elmenekülnie a jelenlegi helyzetben, csakis humanitárius válságot jelenthet – mondta Borrell háromnapos kínai diplomáciai látogatásának utolsó napján.

Annak ellenére, hogy az EU támogatását fejezte ki Izrael felé, arra is figyelmeztette, hogy az országnak a védekezés során kötelessége betartani a nemzetközi humanitárius jogot.

Az amerikaiak az eltűnt állampolgáraik megtalálásán dolgoznak

Joe Biden amerikai elnök szerint az Egyesült Államok „pokolian keményen dolgozik” azon, hogy az Izraelből eltűnt amerikaiak visszakerüljenek az Egyesült Államokba.

Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy megtaláljuk őket

– nyilatkozta Biden a CBS News pénteki interjújában. Bár hozzátette, hogy nem hozhat nyilvánosságra részleteket az erőfeszítésekről.

Arra a kérdésre, hogy miért érezte annyira fontosnak, hogy személyesen beszéljen az eltűnt amerikaiak családjaival, Biden azt mondta, azért, mert „tudniuk kell, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnökét mélységesen érdekli, ami történik” Az elnök a beszédében úgy fogalmazott: ami most történik, az színtiszta barbárság.

A Hamász üdvözli Putyin álláspontját

A Hamász, a Gázai övezetet kormányzó militáns iszlám csoport helyi idő szerint szombat reggel közleményben üdvözölte „Oroszország fáradhatatlan erőfeszítéseit”, amelyek célja, hogy megállítsa Izrael agresszióját a terület ellen.

Nagyra értékeljük Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontját a népünk elleni folyamatos cionista agresszióval kapcsolatban, és azt, hogy elutasítja a gázai ostromot, a segélyszállítmányok eljuttatásának megakadályozását és az ottani biztonságos civilek elleni támadást – áll a közleményben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a fegyveres konfliktusban részt vevő mindkét felet arra szólította fel, hogy „minimalizálják vagy csökkentsék nullára” a polgári áldozatok számát; a moszkvai külügyminisztérium pénteken hasonlóan nyilatkozott.

Nemcsak Putyin, de az ENSZ orosz megbízottja is tűzszünetre felszólító határozatot terjesztett be pénteken, utalva arra, hogy Izrael „teljes ostromot” rendelt el a zsúfolt Gázai övezet ellen – beleértve az áram-, élelmiszer-, víz- és üzemanyag-ellátás leállítását –, miközben a Hamász október 7-i pusztító terrortámadásainak megtorlásaként bombázza a sűrűn lakott területet. 

Rovatok