Index Vakbarát Hírportál

Izraeli miniszter: Háborúban állunk Iránnal

2023. október 14., szombat 19:47

A tárca nélküli izraeli miniszter szerint a Gázai övezetnek kisebbnek kell lennie a háború végére. Azt is elmondta, hogy Iránnal is háborúban áll Izrael, de előbb a Hamásszal kell leszámolniuk. Közben mindenki arra vár, mikor kezdi meg nagyszabású akcióját Izrael, aminek keretében bevonulnak „Gáza szívébe”.

Gideon Szaár izraeli miniszter az egyik izraeli csatorna híradójának adott interjújában azt mondta, hogy a Gázai övezetnek „kisebbnek kell lennie a háború végére”, és hogy „lennie kell egy olyan, biztonsági övezetnek minősített területnek, ahová bárki belép, azt elfogják” – közölte a Hareetz.

Szaár hozzátette, hogy Izrael háborúban áll Iránnal, és hogy először a Hamász katonai képességeit kell megsemmisítenie.

„A gázai települést nem szabad megújítani... de meg kell fizetniük a veszteség árát – mondta. – Világossá kell tennünk a kampányunk végét mindenki számára, aki körülöttünk van. Aki háborút indít Izrael ellen, annak területet kell veszítenie” – mondta Szaár.

Az izraeli hadsereg közben be akar hatolni Gáza szívébe, de a szombati napon a Hezbollah is rakétákkal lőtte Izraelt. A Hezbollah pedig, akárcsak Irán, síita, és ennek következtében erősebb a kapcsolata az Iszlám Köztársasággal. 

A Hezbollah és a Hamász közös ellenségnek tekinti Izraelt.

Ali Hámenei, Irán legfelsőbb vezetője korábban azt mondta, az Izrael ellen végrehajtott Hamász-támadás a palesztinok győzelméhez vezet, illetve a folyamatban lévő háborút „az iszlám hatalma egyik szimbólumának” nevezte.

Folyamatosan tudósítunk a gázai történésekről, amikről itt olvashatnak.

Rovatok