Index Vakbarát Hírportál

Megválasztották Ecuador legfiatalabb elnökét

2023. október 16., hétfő 08:30

Daniel Noboa, egy banánültetvényes nagyvállalkozó fia lesz Ecuador új, egyben eddigi legfiatalabb elnöke, miután az előrehozott elnökválasztások vasárnapi második fordulójában legyőzte Luisa González baloldali politikust – közölte az ecuadori központi választási bizottság vezetője.

A szavazatok több mint 90 százalékának összeszámlálása alapján a 35 éves vállalkozó, Daniel Noboa, a jobbközép Nemzeti Demokratikus Akció párt jelöltje 52,30 százalékot szerzett a baloldali jelölt, Luisa González 47,7 százalékával szemben.

Luisa González és a hivatalban lévő elnök, Guillermo Lasso gratulált Noboa győzelméhez.

Noboa azt ígérte, hogy újjáépíti a gyengélkedő gazdaságú és növekvő bűnözéssel és erőszakkal küzdő dél-amerikai országot. Mintegy 18 hónap múlva tudja csak elindítani az ígért változást, mert akkor jár le a hivatalban lévő elnök mandátuma.

Noboa banánüzlettel meggazdagodott apja, Álvaro Noboa korábban ötször sikertelenül indult az elnöki tisztségért.

Noboa a választások előtt alakította meg saját pártját, a Nemzeti Demokratikus Akciót, amely az augusztusi parlamenti választásokon a harmadik legtöbb mandátumot szerezte meg.

A leköszönő elnök, Guillermo Lasso azért írta ki az előrehozott választásokat, mert a parlament korrupció gyanúja miatt impeachment eljárást indított ellene. Lasso tagadta a vádakat.

Rovatok