Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a Bank of China volt elnökét vesztegetés miatt

2023. október 16., hétfő 16:46

Liu Liange, a Bank of China elnöke márciusban lemondott posztjáról, miután a kínai rendőrség korrupcióval vádolta. Liange 2019 és 2023 között volt az állami tulajdonú bank elnöke.

Letartóztatták a Bank of China volt elnökét vesztegetés és illegális hitelek nyújtása miatt. A 62 éves férfi az egyik legmagasabb rangú bankár volt, akit Hszi Csin-ping elnök korrupcióellenes vizsgálata buktatott le – írta a BBC.

A szabályozó hatóság vádjai szerint 

az elnök illegálisan nyújtott kölcsönöket, tiltott kiadványokat hozott be az országba, és a bankban betöltött pozícióját kenőpénzek és egyéb juttatások – például magánklubokba és síparadicsomokba szóló meghívások – elfogadására használta fel.

A kínai kormány közölte, egyre nagyobb figyelmet fordít a korrupció beszüntetésére, így tavasszal nagyszabású vizsgálatokat hirdetett. A vizsgálatok során az állami tulajdonban lévő bankok több magas rangú pénzügyi vezetőjét is megbírságolták, börtönbe zárták vagy vizsgálat alá vonták. A China Life Insurance korábbi elnökét, Wang Bint például életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték vesztegetés miatt.

Liange a kínai banki és pénzügyi szektor kiemelkedő alakja volt, korábban a kínai központi bankban és a Kínai Export-Import Bankban is vezető beosztásban dolgozott. A Bank of China elnökévé 2019-ben nevezték ki.

Rovatok