Index Vakbarát Hírportál

A kávépiacra is betört a repohár

2023. október 16., hétfő 07:14

Killarney lesz az első ír város, amely betiltja az egyszer használatos kávéspoharakat. A városban, ahol hetente 23 000 pohár fogyott el, általános „hozd vagy vedd” újrahasználható rendszert vezettek be.

Killarney korábban elfogadta, hogy ez a turistaváros létének ára, de a mindenütt jelen lévő eldobható kávéspoharak, amelyek a szemetesekből kiömlenek, szemetelik az utakat és rontják a környék nemzeti parkját – közölte a The Guardian.

A Kerry megyei városban hetente körülbelül 23 000 pohár fogyott el – évente több mint egymillió –, ami 18,5 tonna hulladékot jelent.

Azonban három hónappal ezelőtt Killarney lett az első város Írországban, amely kivonta az egyszer használatos kávéspoharakat. Ha egy kávézóban vagy szállodában elviteles kávét inna valaki, akkor vagy a saját poharába kap, vagy fizethet 2 eurós kauciót egy újrahasználható pohárért, amelyet a pohár visszaadása után visszakap.

Az eredmények jól láthatóak a szemetesekben, amelyek most már ritkán telnek túl, valamint az utcákon és az erdei ösvényeken, ahol ritkán látni elhagyott poharakat.

Az egyszer használatos poharak megszüntetése viszonylag szerény célnak tűnik, de csak néhány más város – például a németországi Freiburg – próbálkozott hasonló kezdeményezéssel. A Killarney kampánya mögött álló emberek tudják, hogy miért   ez nem könnyű.

Más helyeken a kísérleti projektek meghiúsultak, mert a részt vevő kávézók rájöttek, hogy a vásárlók átvándoroltak azokba a kávézókba, amelyek továbbra is eldobható poharakat kínálnak.

A kampány során Killarney mind a 21 független kávézóját igyekeztek bevonni, ami egy hosszadalmas, személyes találkozókból, kutatásból, tárgyalásokból, összejövetelből, egy videóból és további megbeszélésekből álló folyamat volt.

A környezetvédelmi előnyök mellett a szervezők szerint a kávézók pénzt takaríthatnak meg – minden eldobható pohár 20-30 centbe kerül – és erősíthetik Killarney imázsát is.

Már több mint 50 helyi vállalkozás csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük egy gyár, amely azt mondta a dolgozóknak, hogy csak újrahasználható poharakat vigyenek magukkal a munkahelyükre.

Rovatok