Index Vakbarát Hírportál

Új feladatot kapott Ujhelyi István

2023. október 16., hétfő 16:58

Ujhelyi István, az Európai Parlament tagja a nyáron jelentette be, hogy felhagy a politikai karrierjével, nem indul a jövő évi EP-választáson. Most egy Facebook-bejegyzésben közölte, új feladattal bízták meg, a politikus a továbbiakban egy kínai gazdasági kamaránál tevékenykedik.

A korábbi szocialista EP-képviselő többkörös tárgyalás után elfogadta a Shenzeni Gazdasági Kamara felkérését, hogy az európai kapcsolataik fejlesztésének tanácsadója legyen. Shenzen a kínai high-tech-ipar fellegvára, az itteni termékek a magyar háztartásokban is jelen vannak.

A helyi kamara a legerősebb Kínában: jelenleg több mint tízezer tagja van, köztük tizennégy olyan cég is, amelyek szerepelnek a világ ötszáz legnagyobb cégének listáján

– írta bejegyzésében Ujhelyi István.

Szerinte Európa és Magyarország szempontjából is nagy jelentősége van a kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatoknak; „ez a megbízatás egyfajta hídépítés Shenzen és az európai közösség, benne Magyarország között”.

Ujhelyi István még júniusban jelentette be, hogy nem indul a jövő évi európai parlamenti választásokon. A korábbi szocialista politikus egyeztetett több ellenzéki párttal is, de egyikkel sem találta meg a közös hangot, végül úgy döntött, hogy egy időre visszavonul az európai politikától.

Frissítés:

A cikkel kapcsolatban megkereste szerkesztőségünket Ujhelyi István stábja, amely tisztázta, hogy nem új munkája lesz az EP-képviselőnek, hanem „egy megtisztelő, formalizált viszony” alakult ezzel a tanácsadói pozícióval, amely nem jogviszony, és nem is fizetős állás, hanem „ha úgy tetszik személyes jószolgálati tevékenység”.

Az is kiderült, hogy Ujhelyi feladata az lesz, hogy segítsen a kínai szereplőknek az EU-s szempontok és szabályok megértésében, ha gazdasági együttműködésre lépnek az Európai Unióval.

Ebben pedig nagy segítségére van Ujhelyi Istvánnak, hogy több mint húsz éve tartja a kapcsolatot a shenzeni vezetőkkel: államigazgatási, oktatási és cégvezetőkkel egyaránt.

 

Rovatok