Index Vakbarát Hírportál

Ezt lehet tudni eddig a brüsszeli merénylőről

2023. október 17., kedd 07:46

A 45 éves tunéziai férfi menedékkérelmét korábban elutasították, és a hatóságok kedden akarták meghallgatni, miután megfenyegette egy menekültközpont lakóját, aki feljelentette őt.

Azonosították a brüsszeli hatóságok a belga fővárosban terrorcselekményt elkövető merénylőt, aki még mindig szökésben van. Abdessalam Lassoued 45 éves, tunéziai származású férfi, aki a Bild információi szerint illegális bevándorlóként érkezett az országba, menedékkérelmét még 2019-ben utasították el. Hazájában korábban már bíróság elé állították nem részletezett bűncselekmény miatt, és a belga hatóságok is radikális iszlamistaként azonosították.

2016-ban napi szinten több tucat ilyen jelentés érkezett

– idézte az RTBF belga közszolgálati csatorna Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi minisztert, aki szerint a hatóságok akkor nem sokat tehettek ebben a helyzetben. A rendőrség a reggeli órákban közzétette az elkövető fotóját is:

A Schaerbeekben lakó férfi a közelmúltban megfenyegette az egyik menekültközpont lakóját, aki emiatt feljelentette őt. A hatóságok éppen kedden, a terrortámadás másnapján akarták meghallgatni, de hangsúlyozták, hogy korábban nem terrorcselekményért, hanem köztörvényes bűncselekményért ítélték el a férfit, így senki sem sejtette, mire készülhet.

A férfi facebookos videóüzenetekben azt állította, hogy az ISIS, azaz az Iszlám Állam inspirálta, és azzal kérkedett, hogy megöli a hitetleneket, hogy „bosszút álljon a muszlimokért”. Emellett egy korábbi videójában megemlítette a napokban az Egyesült Államokban történt gyűlöletgyilkosságot is, amelynek áldozata egy hatéves palesztin kisfiú volt.

Mint az Index is megírta, Abdessalam Lassoued két embert lőtt le hétfő este Brüsszel belvárosában, egy taxisofőrt pedig megsebesített a Kalasnyikovjából leadott lövésekkel. Az első információk szerint az eset 19.15 körül történt a Sainctelette tér közelében, körülbelül 5 kilométerre a King Baudouin Stadiontól, ahol a Belgium–Svédország Eb-selejtezőt rendezték hétfő este. A találkozó 1–1-es állásnál az első félidő után biztonsági okokból félbeszakadt, ám a szurkolóknak jelezték, hogy maradjanak a stadionban a terrorveszély miatt.

A két áldozat svéd mezt viselt.

Eric Van Duyse, a szövetségi ügyészség szóvivője szerint az elkövető szándékosan választott ki svéd állampolgárságú áldozatokat. A skandináv ország a közelmúltban az iszlamisták célkeresztjébe került a Korán-égetések miatt.

A tettes még mindig szökésben van, Brüsszelben a legmagasabb fokú terrorkészültséget rendelték el. A hatóságok információi szerint nem volt tettestársa, magányos elkövetőről van szó.

(Borítókép: Dursun Aydemir / Anadolu / Getty Images)

Rovatok