Index Vakbarát Hírportál

Magyarok várják, hogy elmenekülhessenek a Gázai övezetből

2023. október 17., kedd 19:22

A Gázában rekedt magyarok jól vannak, és folyamatos kapcsolatban állnak a Külügyminisztériummal, de nagyon bonyolult az evakuáció a területről. Menczer Tamás kétoldali kapcsolatokért felelős államtitkár azt is megerősítette, hogy nincs magyar áldozata az izraeli–palesztin konfliktusnak.

Magyarok is várják, hogy elmenekülhessenek a Gázai övezetből – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldali kapcsolatokért felelős államtitkára a TV2-nek adott interjújában, hozzátéve, hogy mindent megtesznek a bajban lévő magyarokért. 

A gázai övezetben jelenleg tizenöt magyar tartózkodik: ők a körülményekhez képest jól vannak, és folyamatos kapcsolatban állnak a külügyminisztériummal

 – tájékoztatott az államtitkár, hozzátéve, hogy a Gázában rekedt magyaroknak már többször helyszínt kellett változtatniuk, hiszen az evakuáció rendkívül bonyolult. 

Menczer arról is beszámolt, hogy minden olyan nemzetközi partnerrel kapcsolatban állnak, akik eséllyel hajthatnak végre evakuációt a területről. Az izraeli oldalról már 547 magyart evakuáltak, a külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és a nagykövetség együttműködésével. Ráadásul a Magyar Légierő már ötször repült be a konfliktuszónába, és hajós evakuációt is szerveztek. 

A jelenlegi tudomásunk szerint nincs magyar áldozat

– hangsúlyozta az államtitkár. Ahogyan korábban Szijjártó Péter külügyminiszter is, cáfolta, hogy magyar áldozata lenne az izraeli–palesztin konfliktusnak. Mint mondta, minden hivatalos csatornán kapcsolatban állnak az izraeli hatóságokkal. 

Menczer Tamás arra is kitért, hogy minden kimenekítést célzó művelet titkos egészen addig, amíg a magyar állampolgárok nem érkeznek biztonságos légtérbe,

ezért arra kérte a baloldal politikusait, hogy „viselkedjenek felelősségteljesen”. Ezzel azokra a vádakra utalt, miszerint a magyar kormány nem tesz meg mindent a Gázában rekedt magyarokért.

Az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háborúról szóló, frissülő hírfolyamunk ide kattintva érhető el. 

Rovatok