Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették Greta Thunberget Londonban

2023. október 17., kedd 19:40

Greta Thunberg klímaaktivistát kedden Londonban őrizetbe vette a rendőrség, miután a város központjában az olaj- és gázipari vállalatok elleni tüntetésen vett részt.

Greta Thunberget – aki világszerte a fiatal klímaaktivisták arcává vált, miután 2018-ban hetente tüntetéseket rendezett a svéd parlament előtt –, idén már Svédországban, Norvégiában és Németországban is őrizetbe vette a rendőrség, illetve eltávolította a tüntetésekről.

A videofelvételek tanúsága szerint Thunberg Olajos pénz kifelé! feliratú jelvényt viselt, és egy helyben állt, miközben két rendőr beszélt vele. Állóképeken látható, ahogy átkutatják, és egy rendőrségi furgon hátuljába ültetik.

Thunberg a mayfairi Intercontinental Hotel előtt tiltakozott, ahol az Energy Intelligence Forum az olaj- és gázipar vezetőinek találkozóját tartotta. Ő és többtucatnyian mások egymásba karoltak, elzárva a bejáratokat. A rendőrség figyelmeztette a tüntetőket, mielőtt bevonult volna, hogy őrizetbe vegye őket. A hírek szerint húsz letartóztatást hajtottak végre. Thunberg korábban a tüntetésen azt mondta:

A világ fuldoklik a fosszilis tüzelőanyagoktól. Világszerte emberek szenvednek és halnak meg az ezen iparágak által okozott klímaválság következményei miatt.

A Greenpeace környezetvédelmi csoport szerint több száz tüntető vett részt a tiltakozásban, megakadályozva a küldöttek belépését a helyszínre. A szervezet szerint két aktivistája felmászott az épületre, és egy óriási transzparenst bontott ki a bejárat fölé, amelyen az állt: „Fizessenek a nagy olajcégek”  – írja a Reuters. A lap információi szerint a Gunvor kereskedőház vezérigazgatója, Torbjörn Törnqvist és a Trafigura olajkereskedő cég vezetője, Ben Luckock lemaradt az eseményről az akció miatt.

Rovatok