Index Vakbarát Hírportál

Egy álügyvéd minden ügyét megnyerte, mielőtt letartóztatták

2023. október 18., szerda 07:10

Egy kenyai férfi meghekkelte egy azonos nevű ügyvéd fiókját, ellopta a személyazonosságát, majd jogi végzettség nélkül sorra nyerte az ügyeket. Az ügyvédi kamaránál senkinek sem szúrt szemet a csaló, egészen más buktatta le.

Letartóztattak Kenyában egy álügyvédet, aki mind a 26 ügyét megnyerte különböző kenyai bíróságokon jogi végzettség nélkül – írja a Dailymail.

A Brian Mwenda néven gyakorló férfit azzal vádolják, hogy ellopta egy Brian Mwenda Ntwiga nevű valódi ügyvéd személyazonosságát. Miután ügye – érthető okokból – közfelháborodást váltott ki, letartóztatták.

A leleményes csaló hozzáfért az ügyvédi kamara portáljához, és meghamisította az ott bejegyzett Brian Mwenda Ntwiga azonos nevű férfi fiókjának adatait, majd feltöltötte a saját képét, és azt állította, hogy jogi végzettsége van. 

Az „igazi” Brian Mwenda Ntwiga innentől kezdve nem tudott belépni a fiókjába, az álügyvédet pedig felvették az ügyvédi kamarába, és rögzítették az e-mail-címét, valamint számlaszámot nyitottak számára. Olyan sikeresen védte ügyfeleit, hogy jogász kollégáinak nem tűnt fel az „álügyvédség”. 

Feltört egy fiókot, és ügyvéd lett

Egészen addig nem tűnt fel a valódi Brian Mwenda Ntwigának, hogy baj van, amíg 2023 szeptemberében meg nem próbált bejelentkezni a rendszerbe, és aktiválni a fiókját azzal a szándékkal, hogy kikérje az igazolványát. Ezután tett panaszt az ügyvédi kamaránál. 

Míg az ügy felháborodást váltott ki, különösen a jogászok körében, mások lenyűgözőnek tartották a „hamis ügyvédet”, aki kiemelkedő hatékonysággal dolgozott. 

A kenyai szakszervezetek központi szervezetének elnöke egyenesen „ragyogó fiatal elmének” nevezte. 

A férfi másik nagy támogatója Mike Sonko, Nairobi kétes hírű volt kormányzója, egy videót is közzétett a férfival az X-en (korábban Twitter), amelyben próbálja tisztázni magát az álügyvéd.  

Szeretném kifejezni hálámat azoknak az embereknek, akik támogatnak és imádkoznak értem. Az idők teljessége során képes leszek tisztázni ezt a félreértést

– védekezett. 

Renson Mulele Ingonga, a kenyai legfőbb ügyész azonban utasította a nemzeti rendőrség főfelügyelőjét, hogy folytasson vizsgálatot az álügyvéd ellen. 

Rovatok