Index Vakbarát Hírportál

Olyan fertőzések indultak terjedésnek, amelyek ellen az antibiotikum sem véd

2023. október 18., szerda 13:56

Egyre több baktérium esetében hatástalanok az antibiotikumok, a rezisztencia riasztó globális egészségügyi fenyegetés – állapította meg a 37 országot összefogó OECD világszervezet.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentésében rámutatott: már minden ötödik baktériumfertőzés esetében hatástalan a széles spektrumú antibiotikum. A kezelést csak akkor alkalmazzák, ha a szokásos, célzott antibiotikumokkal nem érnek el állapotjavulást. 

Előrejelzésük szerint 2035-re már kétszeresére emelkednek az ilyen nehezen kezelhető megbetegedések a 2005-ben tapasztaltakhoz képest. A probléma kiküszöbölésére Németország most lépéseket tesz az antibiotikum-túlhasználat visszaszorítása érdekében, a minisztérium erre irányuló kétéves cselekvési programot hajt végre – írja az Euractiv.

A szakértők szerint minden negyedik beteg kap antibiotikumot a német kórházakban, holott közel sem ilyen arányban lenne indokolt a gyógyszeres terápia. A berlini kormány az egészségügyi szakemberek továbbképzésével akarja elérni, hogy valóban csak szükséges esetekben írjanak fel antibiotikumot a betegeknek. Becslésük szerint ezzel évente 114 956 fertőzést akadályozhatnak meg, és 462 millió eurót tudnak megspórolni. 

„Minél több antibiotikumot használnak, akár a humán, akár az állatorvosi szektorban, annál magasabbak a rezisztenciaadatok egy országban” – magyarázta Andreas Kronenberg, a Svájci Antibiotikum-rezisztencia Központ munkatársa az OECD előadásában.

Az Európai Unióban évente 35 ezer haláleset az antibiotikum-rezisztencia miatt következik be, a probléma megoldására az Európai Bizottság előterjesztett már egy gyógyszeripari stratégiát, amit az Európai Parlamentben és az Európai Tanácsban is kiértékelnek.

Rovatok