Index Vakbarát Hírportál

A schengeni vízumpolitikáról vitáztak Strasbourgban

2023. október 18., szerda 06:08

Harmonizált és hatékony módon kell végrehajtani a schengeni vízumpolitikát, de a technológiai és digitális fejlődés előnyeit is ki kell használni – erről beszélt az uniós biztos Strasbourgban kedden. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerint a technikai kérdés nem fogja megoldani a „valódi problémát”.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke az uniós parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén a Schengen-térség vízumeljárásával kapcsolatos vitában hangsúlyozta: a tagállamok konzulátusain benyújtott vízumkérelem a legelső kapcsolat, amelyet a világ unión kívüli száz országa valamelyikéből érkező állampolgár az Európai Unióval létesít, azonban ezeknek a kérelmezőknek ma még mindig nehézkes eljárásokon kell végigmenniük, és ráadásul ezek tagállamonként eltérőek lehetnek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

eddig csak nagyon kevés tagállam digitalizálta vízumeljárását, a folyamat továbbra is papíralapú, ami nemcsak elavult, de költséges, és adminisztratív szempontból bonyolult is a kérelmezők számára.

Szkínász szerint a korszerűsített vízumeljárásokkal kapcsolatos jogalkotási munka célja, hogy modernizálják az uniós rendszereket, megőrizve eközben a külső határok magas szintű védelmét és tiszteletben tartva a kérelmezők alapvető jogait. További cél egy egységes kérelmezési platform létrehozása és a jelenlegi vízumbélyeg digitális vízummal történő felváltása, ami lehetővé tenné a visszaélések és csalások kiszűrését.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a vitához való hozzászólásában hangsúlyozta: 

minden olyan kezdeményezés – ez esetben a vízumrendszerről szóló javaslat – támogatandó, amely egy jobban működő Schengen-térséget eredményez.

Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy ez a technikai kérdés nem fogja megoldani az igazi problémát, amellyel az Európai Parlamentnek foglalkoznia kellene: azt, hogy az Európába irányuló ellenőrizetlen, tömeges migráció halálos veszélyt jelent az európai emberekre.

„Az elmúlt napokban egy muszlim terrorista halálra késelt egy francia tanárt a diákjai szeme láttára. Tegnap este Brüsszelben egy másik migráns egy Kalasnyikovval mészárolt le két embert. Mindkét tettet iszlamista bevándorlók követték el. Kezdjük ott, hogy a két terroristát eleve nem lett volna szabad beengedni Európába, vagy már el kellett volna hagyniuk Európát. A hatóságok mindkét esetben képtelenek voltak arra, hogy megvédjék az európai embereket” – hangoztatta.

Hány ártatlan európai embernek kell még meghalnia ahhoz, hogy önök itt felébredjenek? Hány haláleset kell még ahhoz, hogy a bevándorlás brüsszeli fanatikusai felfogják: az illegális migráció a szemünk előtt teszi tönkre Európát?

– tette fel a kérdést a képviselő.

Hidvéghi Balázs leszögezte: „Európának határozottan nemet kell mondani a migrációra. Itt lenne az ideje, hogy az európai politikusok az európai emberek és az európai életforma védelmében járjanak el ahelyett, hogy egy rémálomba taszítják a kontinensünket!”

Rovatok