Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: A háború az egyetemes párbeszéd legnagyobb ellensége

2023. október 18., szerda 07:06

A katolikus egyházfő az október végéig tartó szinódus céljairól, az integrált biztonság háborúk tükrében megnövekedett fontosságáról és arról is nyilatkozott Santa Martában, hogy hogyan imádkozik.

Mozgalmas napok zajlanak a Vatikánban: a világ püspökei tanácskoznak a „Szinodális egyházért. Közösség, részvétel, misszió” című szinóduson, ahol az egyház önmagáról elmélkedik. A katolikus egyházfő többek között arról beszélt Santa Martában a télam.com-nak, hogy miért ellensége az egyetemes párbeszédnek az összes, világban zajló háború. 

A válságból az egyetlen kiút felfelé vezet 

– szögezte le Ferenc pápa, utalva a hit fontosságára. Hozzátette hogy a válság növekedésre készteti az embert. A szentatya kiemelte, meg kell tanítanunk a fiatal fiúkat és lányokat, hogy képesek legyenek kezelni a válságot.

Csak egy Messiás van, aki mindannyiunkat megmentett. A többiek a messianizmus bohócai 

– hangsúlyozta. 

Majd a közönyről beszélt, és arról, hogy az sokkal ijesztőbb még az eltúlzott individualizmusnál is, mert egyfajta kulturális apátiába torkollik. 

Integrált biztonságra van szükség

A szentatya a háborúkról és fegyveres konfliktusokról szólva újra az integrál biztonság fontosságát hangsúlyozta. Úgy látja, egy országnak nem lehet részleges biztonsága, hacsak nincs mindenki számára teljes biztonság. Szociális biztonságról is csak akkor beszélhetünk, amennyiben az mindenki számára biztosított. 

A katolikus egyházfő úgy látja, hogy egyetlen nagy világháborút élünk át darabokban. 

Az egyetemes párbeszéd ellensége a háború. A második világháború vége óta napjainkig mindenütt háborúk dúltak, de most újra testközelből látjuk, mert a háború közel van

– mondta, kiegészítve azzal, hogy meglátása szerint a háború okai a kizsákmányolás és a geopolitikai, vagyis a területi háborúk. 

„Nem tudsz párbeszédet folytatni másokkal, ha nincs tisztában azzal, honnan jöttél. Amikor két tudatos identitás találkozik, beszélgethetnek, lépéseket tehetnek a megegyezés, a haladás felé, együtt járhatnak. De ha valaki nincs tudatában saját identitásának, akkor a dolgokat sajátjának tekinti, és elárulja népét, országát vagy családját ”

– mondta el véleményét a valódi együttműködés lehetőségéről a pápa. 

A gyökerek nagyon fontosak

A szinódus céljairól elárulta, az egyháznak meg kell változnia. Ez a változás azonban, mint kiemelte, nemcsak a módszerek megváltoztatásáról szól, hanem az emberi méltóságban növekedésről is, majd a gyökerek fontosságát említette. 

A gyökerek befogadják a talaj nedvességét, és felfelé viszik, a törzsön keresztül. Ha ettől elszakadsz, szárazon, hagyományok nélkül maradsz.

Ferenc pápa olyan kulisszatitkokat is elárult az interjú során, hogy hogyan imádkozik. Mint mondta, imádkozás közben nem bonyolult, mi több, régimódi spiritualitása van. 

Rovatok