Index Vakbarát Hírportál

Terrorveszély Franciaországban: Már tizenkét repülőteret ki kellett üríteni

2023. október 18., szerda 12:26 | aznap frissítve

Franciaország több repterén is bombariadót rendeltek el szerda délután, miután telefonon és e-mailben fenyegetések érkeztek a rendőrséghez és a reptéri dolgozókhoz. A legtöbb repülőtéren a helyszíni átvizsgálást követően visszaengedték az utasokat, de többórás késésekre számíthatnak.

Cikkünk frissül…

Már legalább tizenkettő repülőteret ürítettek ki bombariadó miatt szerdán Franciaországban – erősítette meg a francia polgári légiközlekedési hatóság a The Local France-nek.

Az intézkedés a bordeaux-i, a lyoni (Lyon-Saint-Exupéry és Lyon Bron), rennes-i, lille-i, toulouse-i, a párizsi beauvais-i, a nizzai, a strasbourgi, a biarritzi és nantes-i repülőteret is érintette. Továbbá a pau-i és a carcassonne-i repülőteret is teljesen kiürítették.

Mint írták, az érintett repülőterekről induló és oda érkező járatokat felfüggesztették, néhányat azóta már újraindítottak, de az utasok többórás késésekre számíthatnak. A legtöbb repülőtéren a helyszíni átvizsgálást követően az utasok visszatérhettek az épületbe, a biztonsági intézkedések egy-két órán át tartottak – tették hozzá.

A lille-i reptér közösségi oldalán korábban azt írták, hogy az egész repteret ki kell üríteni. Azóta azonban már oda is visszatérhettek az utasok.

Az AFP francia hírügynökség rendőri forrásoktól úgy értesült, hogy összesen hat reptérről jelentettek bombariadót. Lille mellett Brestben, Lyonban (a Bron reptéren), Nantes-ban, Nizzában, Toulouse-ban és a párizsi Beauvais reptéren van még riadó. További négyet pedig azért kellett kiüríteni, mert a hatóságok gyanús csomagokat találtak.

Toulouse repterén az alábbi videó készült a kiürítésről.

The Sun szerint a francia hatóságok először délelőtt 10 körül, telefonon kaptak figyelmeztetést a bombaveszély miatt, Párizsban pedig e-mailben a reptéri dolgozókat is figyelmeztették. A helyszíneket szakértők vizsgálták át bombakereső kutyákkal.

A francia polgári repülési hatóság korábban közölte, hogy Toulouse-ból, Lille-ből és Lyonból a helyszíni átvizsgálás ideje alatt egy repülő sem szállt fel. Robbanást egyelőre sehonnan sem jelentettek.

Előzmények

Az Izrael és Hamász közti konfliktus miatt egy tanárt az előző héten halálra késeltek Franciaországban. Válaszul a francia kormányzat fokozta a biztonsági előkészületeket, és hétfőn 7000 katonát vezényeltek ki, és a legmagasabb fokú készültséget vezették be. Nem sokkal később hétvégén a Louvre-ban és Versailles-ban is bombával fenyegetőztek.

Hétfő este Belgiumban is terrortámadás történt. Azt a cselekményt az Iszlám Állam vállalta magára. Az elkövetőt kedden lelőtték.

A The Sun azt is megjegyezte, hogy az előző éjjel a manchesteri reptéren is bombával fenyegetőztek egy e-mailben, ami miatt több járatot is el kellett téríteni. 

Rovatok