Index Vakbarát Hírportál

Egy kínai bíróság támogatja az azonos nemű párok együttélését

2023. október 18., szerda 07:54

Egy hongkongi bíróság elutasította a kormány azon javaslatát, miszerint az azonos nemű házaspároknak ne legyen joga az önkormányzati lakások bérléséhez és birtoklásához. A bíróság szerint a javaslat diszkriminatív, valamint szembemegy az érintett párok jogaival.

A kínai hatóságok korábban elutasították két, azonos nemű hongkongi pár önkormányzati lakás bérlésére vonatkozó kérelmét. Az indoklás szerint a Kanadában, illetve Nagy-Britanniában kötött házasságukat Hongkongban nem ismerik el. 

A város bírósága szerint a kormány alkotmányellenes és törvénytelen módon járt el az ügyben.

CNN hangsúlyozza: az ügy négy éve húzódott, az ítélet pedig történelmi jelentőséggel bír Kínában.

A fellebbviteli bíróság bírái, Jeremy Poon, Aarif Barma és Thomas Au írásos ítéletükben kimondták, hogy a hatóságok bánásmódja „diszkriminatív jellegű” volt.

A jelen ügyekben alkalmazott eltérő bánásmód a közvetett megkülönböztetés súlyosabb formája, mivel az azonos nemű pároknak olyan kritériumot állítottak, amelynek nem tudnak megfelelni

– mondták a bírák. A kínai kormány azonban megtámadta a legfelsőbb bíróság ítéletét. 

Az ítéletet többen is üdvözölték Kínában, mondván, hogy együtt éreznek az érintett párokkal.

A bíróság közölte: nem támogatja az azonos neműek házasságát, ugyanakkor elismerte, hogy a meleg pároknak szükségük van egy „alternatív jogi kerethez alapvető társadalmi igényeik teljesítése érdekében”. A kormány két évet kapott a keretrendszer kidolgozására.

Rovatok