Index Vakbarát Hírportál

Olaszország határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán

2023. október 18., szerda 19:57

A Közel-Keleten bekövetkezett és az európai helyzet miatt fokozottabb ellenőrzésre lehet számítani a nyugat-balkáni migrációs útvonal országhatárain, most Olaszország szigorított.

Az olasz ideiglenes intézkedés célja a terrorizmus és a szervezett bűnözés megelőzése – olvasható az olasz belügyminisztérium közleményében. Matteo Piantedosi olasz és Bostjan Poklukar szlovén tárcavezető kedden este egyeztetett telefon, és egyetértettek abban, hogy a szlovén és olasz hatóságok által is megfigyelt nyugat-balkáni migrációs útvonal „vonzó folyosó lehet a potenciális radikalizálódás számára”.

Poklukar szerint a határellenőrzésnek ideiglenesnek és arányosnak kell lennie. Felszólította Piantedosit, hogy olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyek „nem szakítják meg a határvidéken élő emberek kulturális, baráti és családi kapcsolatait”.

A szlovén és az olasz országos rendőrfőkapitány hamarosan tárgyalni fog a részletekről – idézte az MTI a minisztériumot. A tárca kiemelte: a szlovén rendőrség fokozottan figyeli a helyzetet, és ennek megfelelően intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy minden szlovén állampolgár biztonságát szavatolja.

Az STA szlovén hírügynökség azt írta: Olaszország bejelentését követően Szlovénia is arra készül, hogy értesítse az Európai Bizottságot a határellenőrzés bevezetéséről Horvátországgal és Magyarországgal közös határán.

Rovatok