Index Vakbarát Hírportál

Magyar Nemzet: Orosz oligarchának segíthetett David Pressman

2023. október 19., csütörtök 16:56

A Magyar Nemzet szerint David Pressman azt vallotta a vagyonnyilatkozatában, hogy jogi szolgáltatásokat nyújtott Mihail Prohorov orosz oligarchának. Arról azonban a lapnak semmi információja nincs, hogy miben segíthetett az ügyvéd.

David Pressman a nagyköveti kinevezése előtt egy Jenner&Block nevezetű ügyvédi irodánál dolgozott, ahol leginkább gazdasági joggal foglalkozott nemzetközi szinten.

A Magyar Nemzet nem mutatta meg a cikkében David Pressman vagyonnyilatkozatát, amely szerint állítólag jogi tanácsokkal látta el a Putyinhoz közel álló oligarcha sajtófőnökét. Ami nem feltétlenül meglepő, ugyanis az orosz oligarcha még 2010-ben megvásárolta az amerikai profi kosárlabda-bajnokságban, az NBA-ben szereplő Brooklyn Nets csapatát.

Az ügyletben pedig az oroszul folyékonyan beszélő Ellen Pinchuk volt az, aki szervezte Prohorov amerikai médiamegjelenéseit és imázsépítését. Tehát amerikai érdekeltségei is voltak az oligarchának, aki egy amerikai ügyvédi irodától kért jogi segítséget. 

Mindenesetre a Magyar Nemzet azt állítja:

aligha lehet tehát véletlen az a tény, hogy David Pressmannek egy szankciós joggal magas szinten foglalkozó jogi iroda munkatársaként éppen Prohorov bizalmi embere volt az ügyfele az orosz–ukrán háború kitörése előtti időszakban.

A Magyar Nemzet azt is megjegyezte, hogy a már 2014-ben elkezdődött szankciós politika elérte volna az orosz üzletembert, de ennek elkerülésében David Pressman segíthetett neki ügyvédként, egy ügyvédi iroda megbízásából.

Kerestük a nagykövetséget ezzel kapcsolatban, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Rovatok