Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Parlament elfogadta a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédről szóló indítványt

2023. október 19., csütörtök 16:36

Csütörtöki ülésén elfogadta az Európai Parlament az állásfoglalási indítványt a Szerbia és Koszovó közötti párbeszéd közelmúltbeli fejleményeiről, többek között a Koszovó északi részén található települések helyzetéről – írja a Szabad Magyar Szó.

A lap szerint a dokumentumban többek között szerepel, hogy az észak-koszovói földkisajátítások, a kilakoltatási határozatok, a távközléssel kapcsolatos döntések és a különleges rendőri erők közösségi rendfenntartási feladatok ellátására való alkalmazása hátráltatták az északi feszültségek enyhítésére irányuló erőfeszítéseket.

Ezt azzal indokolták, hogy Koszovó ezen intézkedései nincsenek összhangban a jogállamisággal és a feszültségek fokozódásának kockázatával járnak.

Megemlítik továbbá, hogy az energiaügyi ütemterv Szerbia részéről történő akadályozása, a bűnözői csoportok által elkövetett folyamatos kisebb támadások, valamint az újonnan felvett koszovói szerb rendőrkadétok és a helyi lakosság megfélemlítése nemcsak elfogadhatatlan, hanem a párbeszéd szellemével is ellentétes.

Rovatok