Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea titkos ellátási útvonalán ömlik be a lőszer Oroszországba

2023. október 19., csütörtök 10:10

A vártnál jóval nagyobb észak-koreai lőszer- és fegyverszállítmányt regisztráltak az amerikaiak Oroszország határánál. Egyes feltételezések szerint a szállítmány néhány száz kilométeres hatótávolságú rakétafegyvereket is tartalmaz.

Az amerikai felderítő műholdak csaknem ezer konténernyi észak-koreai export áramlását regisztrálták az utóbbi hetekben Oroszország és Észak-Korea határánál – írja a The Hill alapján a Világgazdaság.

A feltételezhetően lőszereket és fegyvereket tartalmazó konténereket vasúton szállítják az ukrán határ menti Tyihorecsk fegyverraktáraiba, de van egy alternatív fegyverszállítási útvonal is.

A Dosszié nevű oroszországi ellenzék kutatói két teherhajót azonosítottak, amelyek szerintük az észak-koreai Rajin és a távol-keleti tengerparti orosz katonai bázis, a Dunaj között szállíthattak fegyvereket és rakétákat.

Úgy vélik, hogy az Angara és a Marija nevet viselő hajók legalább ötször fordulhattak meg a két állomás között, és a fuvarleveleik alapján az előbbi több mint 50 tonnányi rakétát vagy alkatrészt szállított Oroszországba.

A brit think-thank, a Rusi pedig arról számolt be, hogy Észak-Korea akár taktikai, legalább féltonnás, hagyományos robbanófejjel felszerelt, néhány száz kilométeres hatótávolságú rakétafegyvereket is szállíthatott az oroszországi vevőknek.

A Világgazdaság gyűjtése szerint Oroszországnak azért van szüksége az észak-koreai hadianyagra, mert Moszkva az úgynevezett Donyecki Népköztársaság teljes területének felszabadítására készül, ehhez pedig nagy mennyiségű lőszer kell. Mint írják, a phenjani szállítmányok 152 milliméteres (keleti) és/vagy 155 milliméteres (nyugati) nehéztüzérségi gránátokból is állhatnak.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, vasárnapi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok