Index Vakbarát Hírportál

Olaszországban egynapos országos sztrájk kezdődött

2023. október 19., csütörtök 21:27

Olaszországban a vasutasok csütörtök este kilenc órakor kezdődő munkabeszüntetésével elindult a szakszervezetek által meghirdetett huszonnégyórás, országos sztrájk, amely a tömegközlekedés mellett az egészségügyet és az oktatást is érinti – írta az MTI.

Munkabeszüntetést hirdtett az UIL szakszervezeti tömörülés, a kezdeményezéshez számos érdekképviselet csatlakozott. A legnagyobb szakszervezeti föderációként ismert CGIL főtitkára Maurizio Landini bejelentette, hogy 

készek az általános sztrájkra is novemberben a Giorgia Meloni vezette kormány gazdasági-költségvetési intézkedéseivel szemben.

A vasutasok sztrájkja péntek este kilenc óráig tart, a munkabeszüntetéshez a három legnagyobb vasútvállalat, a Trenitalia, az Italo és a Trenord dolgozói is csatlakoztak. Kivételt képeznek a nagysebességű vonatjáratok, amelyek közlekednek.

A sztrájk kiterjed a hajó- és a légiközlekedésre is, a milánói Linate és Malpensa repülőterek közlése szerint a járatok húsz százalékát már törölték, a sztrájkhoz a repülőtéri poggyászkezelők is csatlakoznak.

A városi tömegközlekedés pénteken akadozik, a sztrájk időpontjai városról városra változnak. Sztrájkolnak az autósztráda-vállalatok dolgozói, valamint az egészségügyben és az oktatásban dolgozók is.

Leáll az ország összes acélgyára, a dél-olasz Tarantóban található Ilva-acélművek munkásai pénteken Róma központjában tartanak tüntetést.

Rovatok