Index Vakbarát Hírportál

Egy tanknak köszönheti életét a magyar család, amely rokonlátogatóba ment Izraelbe

2023. október 19., csütörtök 10:43

Róna Róbert és családja óriási szerencsével túlélték a Hamász támadásait, és nem is voltak akkor tudatában, hogy mekkora szerencséjük volt. A férfi feleségével látogatta meg családjukat Izraelben egy kibucban, a gázai övezettől alig négy kilométerre, amikor a támadássorozat megkezdődött.

Róna Róbert és családja is Izraelben tartózkodott október 7-én, amikor a palesztinok megtámadták a gázai övezetet. A tragédiákkal teli napot egy védett szobában töltötték, ahol hallhatták a rakétákat és a fegyverek ropogását is. A férfi és felesége azóta már visszatért Budapestre, és fiuktól megtudták, egyetlen tanknak köszönhetik életüket. 

Egymást követő rakétalövésekre riadtunk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az ember felpattan úgy, ahogy van, és berohan egy védett szobába

– fogalmazott Róna. Mint mondta, éppen nekiálltak volna a reggelinek, amikor elszabadult a pokol körülöttük, az RTL információi szerint mivel szombati napon történt a támadás, az összes háztartásban ki voltak kapcsolva az elektronikai eszközök – vallási okokból –, így senki nem tudott semmit arról, mi is történik odakint.

Rónáék kibuca mellett is meggyilkoltak egy családot, ugyanis a támadók a védett szobákba is betörtek.

Az ő kibucukba is be akartak törni, de „egyszer csak a semmiből feltűnt egy tank, és mindenkit szétlőtt” – fogalmazott Rónáék fia. Mint kiderült, ennek a tanknak köszönheti életét az egész Róna család.

Egy katona, aki a bázisra visszatérve senkit nem talált a helyén, összeszedett valahonnan három embert, bepattant a tankba, és ahol láttak terroristát, azt szétlőtték

– mondta. Elmondása szerint a katonáknak köszönhetően a kibucukban nem lett halálos áldozat, már ki is telepítették onnan őket, és egy hotelben adtak nekik szállást.

Kiderült, a Róna házaspár unokái közül hárman katonák, így már felkészülten várják, hogy őket is bevessék a védelmi harcokba.

Rovatok