Index Vakbarát Hírportál

Ijesztő mértékben megugrott a bolti lopások száma az Egyesült Királyságban

2023. október 20., péntek 15:31

Az Egyesült Királyságban az elmúlt évben 25 százalékkal nőtt a bolti lopások száma a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) csütörtökön közzétett adatai szerint.

A kereskedők az üzleteikből történő lopással kapcsolatos növekvő költségekre hívták fel a figyelmet. Az idei év első hat hónapjában a Co-op bolthálózat például 33 millió fontot veszített a megszaporodó bolti lopások miatt – írja a Zero Hedge.

A rendőrség a tavaly júniustól idén júniusig tartó egy évben mintegy 365 ezer bolti lopást regisztrált az országban (vagyis átlagosan napi ezret), ami 25 százalékos növekedést jelent az megelőző 12 hónaphoz képest.

A kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy kezelje a bolti lopások növekedését, amelyet a megélhetési költségek válságának és a szervezett bűnözésnek tulajdonítanak.

A bűnözés elleni küzdelem hatékonyságának növelése érdekében a hatóságok arcfelismerő technológiát vezettek be Londonban.

Burjánzó bűnözés

2023 első felében mintegy 6,7 millió bűncselekményt jelentettek be Angliában és Walesben, szemben az előző évi 6,5 millióval.

Az ONS jelentése szerint a növekedés nagyrészt a bolti lopások, valamint a vállalkozások elleni csalások számának megugrásának köszönhető.

A késbirtoklással összeköthető bűncselekmények (például késelés) száma Angliában és Walesben is 10 százalékkal nőtt. A lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények száma 13 százalékkal, a világjárvány előtti szinthez hasonló szintre emelkedett.

Rovatok