Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a belga igazságügyi miniszter a brüsszeli terrortámadás miatt

2023. október 20., péntek 21:28

Benyújtotta a lemondását Vincent Van Quickenborne belga szövetségi igazságügyi miniszter péntek este, hogy ezzel politikai felelősséget vállaljon a hétfő este Brüsszelben történtekért. Kiderült, a merénylőt ki kellett volna adniuk Tunéziának, de nem dolgozták fel a kérvényt.

A miniszter azért döntött úgy, hogy távozik a posztjáról, mert egy pénteken napvilágra került információ szerint 

Tunézia valamivel több mint egy évvel ezelőtt a hétfői merénylet elkövetőjének, Abdesalam Lassoudnak a kiadatását kérte, a kérvényt azonban nem dolgozták fel a belga hatóságok

– tájékoztatott az RTBF belga közmédia. 

Ez egy személyes, ámde hatalmas és elfogadhatatlan hiba volt – közölte a miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján, bocsánatot kérve egyben a mulasztás „drámai következményeiért”.

A hétfő esti merényletben a tunéziai elkövető agyonlőtt két svéd futballszurkolót, aki a svéd–belga Eb-selejtezőre érkezett Brüsszelbe, egy harmadik embert pedig megsebesített. A férfi menedékkérelmét 2020-ban elutasították, ennek ellenére továbbra is illegálisan Belgiumban élt – írja az MTI. 

Ahogyan arról az Index is tájékoztatott, Abdesalam Lassoudra a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében, egy kávézóban találtak rá kedd reggel a rendőrök, és tüzet nyitottak rá. A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe. A merénylő közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam tagjának nevezte.

Rovatok