Index Vakbarát Hírportál

Használt étolajat és állati zsírhulladékot tankolnak a repülőgépekbe

2023. október 20., péntek 13:36

Az Emirates megkezdi egy olyan fenntartható repülőgép-üzemanyag használatát, amely akár 80 százalékkal csökkentheti a repülők szén-dioxid-kibocsátását.

Kibővítette partnerségét az Emirates a világ vezető fenntartható repülőgépüzemanyag-gyártójával, a Nestével, amelynek eredményeként 2024 és 2025 folyamán több mint 113 ezer hektoliter Neste MY Sustainable Aviation Fuel (MY SAF) üzemanyag-keveréket fognak használni az Emirates amszterdami Schiphol és szingapúri Changi repülőterekről induló járatai működtetésére – írja az Utazómajom.

Több légitársaság is kísérletezik a technológiával, amelynek úttörője a KLM volt, ők már 2018 óta használnak hasonló megoldást.

A SAF fenntartható forrásból származó, 100 százalékban megújuló hulladékból és olyan maradék alapanyagok felhasználásával készül, mint például a használt étolaj és állati zsírhulladék.

Életciklusa során a hagyományos sugárhajtómű-üzemanyag használatához képest akár 80 százalékkal csökkentheti a légi közlekedés szén-dioxid-kibocsátását.

A fenntartható repülőgép-üzemanyagkeverék hagyományos Jet A-1 fosszilis hajtóanyagból, 30 százalékban pedig, a kétéves mennyiséget tekintve, 38 ezer hektoliter tiszta SAF-ból áll – ennek aránya a keverékekben maximum 50 százalék lehet.

Ez a partnerség mérföldkő az Emirates számára, és felgyorsítja a működésünkhöz szükséges fenntartható üzemanyag beszerzését. Ez is egyike annak a számos kezdeményezésnek, amelyekkel a szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentésére törekszünk, az üzemanyag-hatékony repülőgépek üzemeltetése, az üzemanyag-hatékonyság növelése, valamint a 2024-től esedékes gyorsított flottamegújítás mellett. Partnerségünk a Nestével is bizonyítja aktív elkötelezettségünket és támogatásunkat a gyorsan fejlődő SAF iparág iránt, és reméljük, hogy az Emirates és más légitársaságok erőteljes kereslete ösztönözni fogja a SAF és más tiszta meghajtási technológiák elterjedését

– mondta Sir Tim Clark, az Emirates Airline elnöke.

Az év elején az Emirates a Nestével és más, az iparágban érdekelt felekkel együttműködve sikeresen végrehajtotta a régió első, 100 százalékban SAF-meghajtású bemutató repülését, amely során egy Boeing 777–300ER gép egyik hajtóművét ez a fenntartható üzemanyag hajtotta.

Ezzel a légitársaság ipari partnereivel együtt jelentős lépéseket tett a műszaki elemzési és tanúsítási követelmények terén, amelyek előmozdíthatják a 100 százalékos SAF üzemanyag szabványosítását és jövőbeli használatát a légi közlekedésben.

Az Emirates  2017-ben használt először fenntartható üzemanyagot menetrend szerinti járaton.

Rovatok