Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli hadsereg szóvivője nem kér többet Greta Thunbergből

2023. október 20., péntek 21:34

Greta Thunberg az X-en üzent, szolidaritását fejezte ki a palesztin civilekkel: tűzszünetet, szabadságot és igazságosságot követelt, ami kiverte a biztosítékot Arye Sharuz Shalicarnál, az izraeli hadsereg európai szóvivőjénél.

„Aki a jövőben bármilyen módon képes azonosulni Greta Thunberggel, az véleményem szerint a terrort támogatja” – jelentette ki Arye Sharuz Shalicar, az izraeli hadsereg európai szóvivője.

A Politico szerint a szóvivő azt sérelmezi, hogy Greta Thunberg svéd klímaaktivista megosztotta az X-en (korábban Twitter) egy német székhelyű, palesztinbarát, „Palesztina beszél” nevű csoport bejegyzését is, amely szerint Gázában „népirtás” zajlik. 

Egy másik bejegyzésében pedig azt írta:

„a világnak fel kell szólalnia, és azonnali tűzszünetet, igazságosságot és szabadságot kell követelnie a palesztinok és az érintett civilek számára.”

Arye Sharuz Shalicar erre reagálva azt mondta a lapnak, hogy aki Gretát támogatja, az a terrort támogatja. 

Az izraeli hadsereg szóvivője arról beszélt, hogy szerinte nincsen rendben Greta Thunberg szolidaritása Gázával, hiszen egy szót sem ejt az izraeliek mészárlásáról. 

A palesztinok, a Hamász és az Iszlám Dzsihád az asztal alá söpörve, mintha nem is léteznének

– adott hangot felháborodásának. 

Ahogyan arról az Index is beszámolt, és arról folyamatosan tájékoztat, a Hamász fegyveresei a hónap elején erőszakos támadást indítottak Izrael ellen, több mint ezer ember halálát okozva. Izrael azóta megtorlást ígért, és a Hamász megsemmisítésére törekedve vágott bele szárazföldi hadműveletébe. Európa-szerte palesztinpárti tüntetéseket tartanak, a kormányok, köztük a francia és a németországi kormányok igyekeznek megbirkózni ezekkel. 

Rovatok