Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi Büntetőbíróság: Kémkedési céllal indították a hackertámadást a szervezet ellen

2023. október 20., péntek 21:38

Arra utalnak a bizonyítékok, hogy célzott és kifinomult hackertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét szeptemberben. Egyelőre nem tudják, ki az elkövető, de alaposan felkészülnek a következmények kezelésére.

A szeptember 20-i támadás a szervezet megbízatásának aláásására irányuló komoly kísérletként értelmezhető – közölte pénteken a hágai székhelyű bírói testület (ICC).

Az ICC sajtóközleménye emlékeztet: szeptember 20-án súlyos hackertámadás érte a szervezet számítógépes rendszerét. Amint az incidens megerősítést nyert, kiberbiztonsági szakértők támogatásával azonnali válaszintézkedéseket hoztak a támadás következményeinek enyhítésére.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján egyelőre nem tudjuk megerősíteni, hogy ki a felelős a támadásért

– közölte a nemzetközi szervezet.

A támadás nyomán a Nemzetközi Büntetőbíróság megerősíti kockázatkezelési keretrendszerét, és intézkedéseket és eljárásokat határoz meg annak érdekében, hogy készen álljon egy kibertámadás esetleges következményeinek kezelésére.

A fenyegetést jelentő szereplők lehetséges akcióinak szélesebb körű felmérése részeként az ICC azt is megállapította, hogy várhatóan dezinformációs kampányok indulnak a testület tisztségviselői ellen, amelyek célja a szervezet imázsának rontása és tevékenységének hiteltelenítése. 

Rovatok