Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden párhuzamot vont Vlagyimir Putyin és a Hamász között

2023. október 20., péntek 06:39

Az Egyesült Államok elnöke beszédet mondott az Ovális Irodában, elnökségének ideje alatt másodszor. Bejelentette, hogy arra fogja kérni a kongresszust, nyújtson támogatást Izraelnek és Ukrajnának. Biden egyaránt elítélte az antiszemitizmust és az iszlamofóbiát, miközben párhuzamot vont az orosz elnök és a Hamász terrorszervezet között.

„A Hamász és Putyin különböző fenyegetéseket képviselnek, de egy közös bennük: mindketten teljesen meg akarnak semmisíteni egy szomszédos demokráciát” – mondta beszédében az Egyesült Államok elnöke, aki szerint Putyin tagadja, hogy Ukrajnának valaha is volt államisága. 

Tudom, hogy ezek a konfliktusok távolinak tűnnek, és természetes a kérdésfelvetés, hogy miért érdekelje ez az amerikaiakat? Azáltal, hogy Izrael és Ukrajna sikerét biztosítjuk, létfontosságú lépést teszünk az Egyesült Államok nemzetbiztonsága szempontjából. Ha nem állítjuk meg Putyin hatalomvágyát Ukrajnában, akkor nem áll meg Ukrajnánál

– fogalmazott Joe Biden, hozzátéve, hogy a kongresszust arra fogja kérni, hogy támogassa az izraeli légvédelem finanszírozásának ügyét. 

Biztosítani fogjuk, hogy a Vaskupola továbbra is őrizze az Izrael feletti eget, és biztosítanunk kell, hogy rendelkezzenek azzal, amire népük védelméhez szükségük van. A biztonsági csomag, amelyet a Kongresszusnak küldök, példátlan elkötelezettséget jelent Izrael biztonsága mellett, megőrzi az ország minőségi katonai előnyét

 – tette hozzá Biden, aki szerint el kell utasítaniuk az iszlamofóbia és az antiszemitizmus összes formáját. Biden szerint a zsidó és a muszlim amerikaiak is az Egyesült Államokhoz tartoznak, ezért le kell mondani az erőszakról. 

Elutasítjuk a gyűlölet minden formáját, legyen az muszlimok, zsidók vagy bárki más ellen. Ezt teszik a nagy nemzetek, és mi egy nagy nemzet vagyunk

– jelentette ki az amerikai elnök, aki szerint országa világítótorony a világ számára. 

Biden szerint az Egyesült Államok erősebb, mint valaha, és nem fogja hagyni, hogy a Hamász vagy Putyin győzzön. Az amerikai elnök várhatóan 100 milliárd dolláros támogatást fog kérni Ukrajna és Izrael számára a kongresszustól – írja a BBC.

 

Rovatok