Index Vakbarát Hírportál

Vibráló rózsaszínbe borult az égbolt egy angol sziget fölött

2023. október 20., péntek 13:51

A Thanet-szigeten lakók arra ébredtek csütörtök reggel, hogy az égbolt élénk rózsaszín fényben ragyog. Mint kiderült, a szokatlan természeti jelenséget a helyi üvegházkomplexum fényei okozták.

A birchingtoni Thanet Earth nevű ipari mezőgazdasági üzem az egész ország legnagyobb üvegházkomplexuma, mely 220 hektáros területen terül el. A komplexumot épp azzal a céllal emelték fel Thanet szigetén, hogy a növények élvezhessék a területre jellemző sok-sok napsütést. Télen ugyanakkor még így sem kapnak elegendő fényt, ezért mesterséges alternatívákat használnak ebben az évszakban.

A Thanet Earth szóvivője szerint bizonyos időjárási körülmények között – különösen amikor vastag, alacsonyan fekvő felhőzet borul a tájra – tömegesen verődik vissza a felhőkről a LED-lámpák rózsaszín fénye, és végső soron ez eredményezi a földöntúli látványt – írja a Kent Live.

„A lehető legnagyobb mértékben csökkentjük ezt a fényvisszaverődést azáltal, hogy a lámpák bekapcsolása után redőnyöket helyezünk el üvegházainkban. A rózsaszín LED-es lámpák, amelyeket a Thanet Earthnél használunk, sokkal alacsonyabb kibocsátási szinttel rendelkeznek, mint más típusú lámpák” – magyarázta a szóvivő.

Rovatok