Index Vakbarát Hírportál

Tuzson Bence: A labda az Európai Bizottságnál van, Brüsszelnek teljesítenie kell a kötelezettségeit

2023. október 20., péntek 20:45

Magyarország az igazságügyi reformmal kapcsolatos összes intézkedést megtette, és megadta válaszait azokra a kérdésekre, amelyeket az Európai Bizottság előzetesen feltett, nincs akadálya a kifizetéseknek – mondta Tuzson Bence, igazságügyi miniszter egy luxembourgi tanácskozáson.

Tuzson Bence az uniós tagországok igazságügyi minisztereinek tanácskozása szünetében magyar újságíróknak az igazságügyi reformról nyilatkozva arról beszélt, hogy „a vonatkozó tárgyalások Magyarország részéről sikeresek voltak, ezeket a kérdéseket Magyarországon lezártuk”.

Elmondta továbbá, hogy az igazságügyi reformmal kapcsolatos összes intézkedést Magyarország megtette, és megadta válaszait azokra a kérdésekre, amelyeket az Európai Bizottság előzetesen feltett.

Úgy gondoljuk, hogy nincsen akadálya annak, hogy azok a pénzek, melyek Magyarországnak kijárnak meg is érkezzenek

– fogalmazott.

A jogállamisági helyzettel kapcsolatos uniós vitával kapcsolatban az igazságügyi miniszer azt mondta, 

a labda már az Európai Bizottságnál van. Most a brüsszeli testületnek kell teljesítenie a kötelezettségeit.

„Amit kértek tőlük, teljesítettük, de hangsúlyozni szeretnénk, hogy mi, magyarok csak olyan kéréseknek vagyunk hajlandók eleget tenni, amelyek a magyar érdekeket nem veszélyeztetik" – fogalmazott, majd hozzátette: bármely olyan kérést, amely a magyarok ellen szól, Magyarország soha nem fogja teljesíteni.

Az Európai Unió Tanácsának jövő év második felében esedékes magyar elnökségének céljaival kapcsolatban a miniszter azt mondta, legfontosabb Európa jogi versenyképességének megőrzése.

„Prioritásunk, hogy Európa mind nemzeti szinten, mind uniós szinten jogi szempontból is versenyképes legyen. Arra szeretnénk tehát törekedni a magyar elnökség idején, hogy az unió versenyképességnek a jogi eszközeit megerősítsük” – tette hozzá az igazságügyi miniszter.Magyarország kiáll mindazok mellett, akiket a közelmúltban fellángolt terrorizmus érintett.

Magyarország fontosnak tartja, hogy minden területen küzdjünk a terrorizmus ellen, ideértve az Európában fellángolt terrorizmust is

– mondta a miniszter Luxembourgban.

Azt is kiemelte, hogy a legfontosabb a biztonság, amelyet csak a békén keresztül lehet szavatolni, ezért Magyarország számára a legfontosabb a béke megteremtése. 

Rovatok