Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris megelőző csapással fenyegetőzik Kim Dzsongun

2023. október 21., szombat 07:09

Észak-Korea „amerikai katonai provokációkra” hivatkozva fenyegetőzik nukleáris megelőző csapással. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vezetője szerint az Egyesült Államok elszámította magát egy, a Koreai-félsziget közelébe tervezett hadgyakorlattal, ezért számolnia kell a Észak-Korea lépéseivel.

Elmúltak azok az idők, amikor a megelőző csapás az Amerikai Egyesült Államok monopóliuma volt – jelentette ki Kim Dzsongun, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) vezetője a KCNA észak-koreai állami hírügynökség közlése szerint. 

Kim Dzsongun az Amerikai Egyesült Államok állítólagos „atomháború kirobbantására” tett kísérleteire reagálva nyilatkozott. Úgy fogalmazott: nem marad el Észak-Korea válasza az „amerikai katonai provokációkra”, amelyek szerinte egyre veszélyesebb szakaszba lépnek. 

A politikus vélhetően az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán közelgő közös, a Koreai-félsziget közelében tervezett légi hadgyakorlatára reagálhatott ilyen hevesen.

Az észak-koreai állami hírügynökség információi szerint az Egyesült Államok minden nukleáris stratégiai eszközt Dél-Koreába költöztetne.

A közlemény arra is kitér, hogy Phenjan nemrég törvénybe iktatta nukleáris fegyverkezési politikáját, amely „szükséges viselkedési normákat” ír elő a KNDK elleni nukleáris agresszió esetére.

Jobb, ha az Amerikai Egyesült Államok minél hamarabb felismeri, hogy elszámította magát és veszélyes pillanat közeleg számára

– zárta az ügynökség a közleményét.  

Mint ismert, szeptemberben Kim Dzsongun Oroszországba látogatott , ahol  Vlagyimir Putyin  orosz elnökkel találkozott, ami nagy riadalmat keltett a nyugati országok körében.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Kim Dzsongun kifejtette: reméli, hogy Oroszország győzedelmeskedik az „imperialisták” ellen. 

Rovatok