Index Vakbarát Hírportál

Egy magyar nő volt a szomszédja a brüsszeli terroristának, aki agyonlőtt két svéd szurkolót

2023. október 22., vasárnap 18:09

Egy 16 éve Svédországban élő magyar nő a közösségi oldalán számolt be arról, hogy személyesen is ismerte azt a férfit, aki Brüsszelben agyonlőtt két svéd szurkolót.

Október 17-én, hétfő este agyonlőttek két svéd szurkolót Brüsszel központjában, egy személyt pedig megsebesítettek, nem sokkal a Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtező kezdete előtt. A rendőrség hajtóvadászatot indított, és az eset miatt a legmagasabb szintre emelték a terrorriadót Brüsszelben, amire legutóbb 2016 márciusában volt példa.

A merénylőt nem sokkal később egy brüsszeli kávézóban lőtték le a Schaerbeekben. Ez a kerület – ahol nagyszámú török, marokkói és tunéziai közösség él – volt a brüsszeli terrortámadással gyanúsított, 45 éves tunéziai férfi lakóhelye.

Egy 16 éve Svédországban, Göteborg városában élő magyar nő a közösségi oldalára feltöltött videóban számolt be arról, hogy egy ideig a brüsszeli merénylő volt a szomszédja.

A Mandiner által észrevett felvételen Yvette arról beszélt, hogy már akkor ismerős volt neki a férfi, amikor a híradásokban látta az arcképét. Ám csak akkor bizonyosodott meg arról, hogy az egykori szomszédja az, amikor a svéd 4-es csatorna a merénylő után érdeklődött a környéken.

A nő ezt követően azt is elmondta, hogy egyszer, amikor a ház előtt sétáltatta a kutyáját, a merénylő odament hozzá, mondván, új a környéken, és arra kérte Yvette-et, hogy sétáljon vele. 

A videóban a nő úgy fogalmazott, hogy szerinte Svédország élhetetlenné vált, mivel „mindennap lövöldöznek, robbantgatnak”.

Mint megírtuk, a magát Abdesalem Al Guilaninak nevező, 45 éves tunéziai férfi, aki Brüsszelben agyonlőtt két svéd szurkolót, 2011-ben Lampedusára érkezett illegális bevándorlóként, és 2016-ban az olasz terrorellenes nyomozó igazgatóság radikalizálódott személynek jelölte őt.

A római hatóságok szerint a férfi egy ideig Olaszországban élt, majd Svédországba ment, de ottani tartózkodása közben többször visszatért Olaszországba. Később Belgiumba költözött. 

Rovatok