Index Vakbarát Hírportál

A Google-nek több mint 1 millió dolláros kártérítést kell fizetni nemi diszkrimináció miatt

2023. október 22., vasárnap 17:09

Péntek este egy nyolcfős esküdtszék órákon át tartó tanácskozás után úgy döntött, hogy a Google-nek több mint 1 millió dollár kártérítést kell fizetni, mivel egyik női alkalmazottjának kevesebbet fizettek a neme miatt, valamint megtagadták tőle az előléptetést is.

Egy amerikai bíróság kimondta, hogy a Google előítéletes volt egy női alkalmazottjával, Ulku Rowe-val szemben, aki osztályvezetőként dolgozott a cégnél, így 1,1 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték a vállalatot – írja a Bloomberg.

Ez az első alkalom, hogy egy nő bérdiszkriminációs pert indított a Google ellen a 2018-as tömeges munkabeszüntetések óta. Ekkor több száz dolgozó tiltakozott, mert elítélték, ahogyan a vállalat kezelte a felső vezetői által elkövetett szexuális visszaéléseket.

Az egyhetes tárgyaláson a Google azzal érvelt, hogy Rowe, aki a Google Cloud mérnöki igazgatója, ugyanolyan lehetőségeket kapott, és ugyanolyan teljesítménykritériumokat alkalmaztak rá, mint férfi kollégáira, de Rowe ennek ellenkezőjét állította.

A nő azt mondta, hogy a Google diszkriminálta őt azzal, hogy kevesebbet fizetett neki, mint a hasonló munkát végző férfi társainak, és megtagadták tőle az előléptetést, amelyre alkalmas lett volna.

Az előléptetést végül állítása szerint egy kevésbé képzett férfi kapta meg.

A nő ügyvédje elmondta, hogy az ügy célja felelősségre vonni a Google-t azért, mert a nőkkel való bánásmód és a nők fizetése tekintetében alacsonyra tette a mércét. Rowe a New York-i, egyenlő bérezésről szóló törvény alapján indított eljárást.

Rovatok