Index Vakbarát Hírportál

Gazprom: Folyamatos a gázszállítás Magyarországra

2023. október 22., vasárnap 17:38

A Gazprom vezetője egy interjúban elmondta, hogy idén már 1,3 milliárd köbméter gázt szállított Magyarországra, és a jövő őszi-téli időszakra vonatkozó megállapodás értelmében további gázszállítmány érkezik majd.

A Gazprom a következő télen folyamatosan szállít gázt Magyarországra. A Gazprom idén már 1,3 milliárd köbméter gázt szállított Magyarországra – mondta Alekszej Miller, a holding vezetője a Rosszija 1 csatornának adott interjúban.

Jelentős mennyiségű gázt szállítunk a magyar piacra. Az idei évre vonatkozó mennyiség már 1,3 milliárd köbméter gázt tett ki. És megállapodtunk arról is, hogy a 2024-es őszi-téli időszakban állandó jelleggel további mennyiségeket fogunk szállítani

– fogalmazott.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy Magyarország elégedett az Oroszországgal kötött jelenlegi gázszerződéssel.

A TASZSZ emlékeztet, hogy Magyarország továbbra is Oroszországból kapja a gáz nagy részét. A magyar MVM 2021 szeptemberében két hosszú távú szerződést kötött a Gazprommal, ezek összesen évi 4,5 milliárd köbméter gáz szállításáról rendelkeztek a Szerbián és Ausztrián futó vezetékeken keresztül.

2022 októberében megállapodás született az orosz gázszállítások növeléséről a déli útvonalon – a Török Áramlaton és annak Bulgárián és Szerbián keresztül vezető ágán – keresztül, amelyen 2022-ben 4,8 milliárd köbméter gáz érkezett Magyarországra.

Rovatok