Index Vakbarát Hírportál

Svájcban megkezdődtek a parlamenti választások

2023. október 22., vasárnap 12:24

Vasárnap Svájcban parlamenti választásokat tartanak. A kampány főbb témái az éghajlatváltozás, a migráció és az egészségügyi ellátás növekvő költségei voltak.

A svájci parlamenti választáson a zürichi székhelyű Sotomo közvélemény-kutató intézet felmérése szerint vélhetően erősödni fog a jobboldali, EU-ellenes Svájci Néppárt (SVP) – írja az MTI.

A sajátos svájci politikai rendszerben a parlament két házának együttes ülésén négy évre választják meg a végrehajtó hatalmat gyakorló szövetségi tanácsot és a kormányt, amelynek elnöke egyben állam- és kormányfő is. Őt és az alelnököt évente választja újra a parlament a kormány tagjai közül.

Az elnöki tisztséget 2023-ban Alain Berset szociáldemokrata politikus tölti be, aki 2012 óta belügyminiszter is, s idén júniusban bejelentette, hogy az év végén visszavonul a politikától.

A legutóbbi, 2019. október 20-án megtartott parlamenti választáson az SVP 55 képviselői helyet szerzett, a Svájci Szociáldemokrata Párt 39, a liberális Szabaddemokrata Párt 29 képviselői mandátumhoz jutott. A baloldali Zöldpárt 30, a Zöld Liberális Párt 16 mandátumot szerzett. A leköszönő kormánykoalícióban részt vevő Kereszténydemokrata Néppárt 28 képviselői helyhez jutott, a Konzervatív Demokrata Párt 3 mandátumot szerzett, ez a két párt 2021-ben Centrum néven egyesült.

Rovatok