Index Vakbarát Hírportál

A Hamász elengedett két női túszt

2023. október 23., hétfő 21:50

A Hamász iszlamista terrorszervezet bejelentette, hogy két újabb női túszt engednek szabadon.

A Hamász bejelentette, hogy Katar és Egyiptom közvetítésével humanitárius okokból két további elrabolt személyt bocsátott szabadon. A bejelentést Izraelben hivatalosan megerősítették – adta hírül az MTI.

Az izraeli hatóságok hétfőig kétszázhuszonkét családot értesítettek arról, hogy a Hamász október 7-én végrehajtott terrortámadása során a Gázai övezetbe hurcolta szeretteiket.

Szabadon engedték a nyolcvanöt éves Jocheved Lifsicet, akinek férje, Oded Lifsic a Hamász fogságában maradt, és a hetvennyolc éves Nurit Kufert, akinek férjét, Amiram Kufert szintén elhurcolták, és őt sem engedték szabadon.

Mindkét asszonyt otthonukból, a Gázai övezet szomszédságában lévő Nir Óz kibucból vitték a terrortámadás napján a Gázai övezetbe. Az idős asszonyok az izraeli közszolgálati televízió értesülése szerint holokauszt-túlélők, és állandóan gyógyszerek szedésére szorulnak, amelyekhez elrablásuk óta nem jutottak hozzá.

Egyelőre lehetetlen kimenekíteni a magyarokat

Szijjártó Péter hétfőn számolt be arról, hogy egyelőre lehetetlen kimenekíteni a magyar állampolgárokat Gázából. Elmondta, hogy mind a tizenöt magyar állampolgárral tartják a kapcsolatot.

Természetesen azon vagyunk, hogy amint annak a fizikai, politikai, jogi lehetősége megnyílik, akkor el tudják hagyni a Gázai övezetet

– mondta.

Szijjártó Péter figyelmeztetett, hogy el kell kerülni a térségbeli országok stabilitásának meggyengülését is, ami különösen lényeges azok esetében, amelyek Európa segítségére vannak a migráció fékezésében, mint amilyen például Egyiptom.

Rovatok