Index Vakbarát Hírportál

Kíméletlen szavakkal illette Orbán Viktort a világhírű történész

2023. október 23., hétfő 10:45

Timothy Garton Ash brit történész, Kelet-Közép-Európa-szakértő, az Oxford Egyetem tanára volt a Klubrádió vendége. Ebben elárulta, hogy szerinte szégyenteljes Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal még szorosabbra fűzött kapcsolata. A történész úgy véli, hogy ezzel a kárpátaljai magyarok elleni orosz agressziót is támogatja a kormányfő.

A Klubrádió Reggeli gyors című műsorának vendége volt Timothy Garton Ash, akit Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozójáról kérdeztek.

Európa és a Nyugat irányába tanúsított soha nem látott hűtlenségnek tartom, amit láttam. Hiszen akkor találkozott Putyinnal, amikor az ukránok, értem ezen a polgári lakosságot is, nap mint nap ki vannak téve az oroszok rakétatámadásainak. Akkor, amikor az ukrán katonák nap mint nap életüket áldozzák fel a fronton. És ő akkor mosolyogva fotóztatja magát Putyin mellett ülve Pekingben?! 

– kezdte a történész a Klubrádió műsorában. Majd hozzátette, hogy az Európai Uniónak ki kellene mondania, hogy nem illetik meg Magyarországot az uniós források, amiért Orbán Viktor Putyinnak és Hszi-csin Pingnek is „hízeleg”.

Azt is megkérdezték tőle, hogy Putyin háborús stratégiáját erősíti és segíti-e Orbán Viktor. Erre pedig két dolgot is megemlített. Elsősorban szerinte a magyar kormányfőt a hatalom fenntartása érdekli, amit orosz energiabeszerzéssel, különféle befektetésekkel és kereskedelmi megállapodásokkal igyekszik fenntartani.

Azonban, ha objektíven nézem, hangsúlyozom, objektíven, akkor nem tesz mást, mint támogatja Putyin háborúját, és a későbbiekben minden bizonnyal népirtásnak ítélt agressziót az ukrán nép ellen. Ezzel egy időben viszont ez a háború az Ukrajnában, a Kárpátalján élő magyarokat is érinti. Tehát ebben az értelemben Orbán árt az ottani magyaroknak is. Azaz teljesen tárgyilagosan állíthatjuk azt is, hogy amit tesz, azzal az ottani magyar kisebbségek elleni agressziót is támogatja Orbán Viktor

– tette hozzá.

A történész szerint a putyini rendszer leírásakor használhatjuk a fasiszta kifejezést. Orbán Viktor okos ember a történész szerint, tehát tudja, mi zajlik Ukrajnában.

Nagyon jól tudja, hogy ez egy brutális és hazug háború, amelyet Putyin mindenáron meg akar nyerni

– fejtette ki Timothy Garton Ash.

Éppen ezért szerinte nincs is értelme, hogy hitelt érdemlőnek tekintsük Orbán békenarratíváját. Úgy gondolja, alig találni szavakat „Orbán szégyentelen és mérhetetlenül illojális magatartására”.

Rovatok